Centar grada: Osobe s invaliditetom nemaju pristup jer ne postoji rampa

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ludbreška ispostava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Hrvatskog mirovinskog osiguranja već se dugo godina nalazi na adresi Bana J. Jelačića 20, a ono što je problematično jest sam prilaz zgradi i ulaz na koji se može samo preko stuba. Takav raspored nije pristupačan i stvara problem invalidima i starijim ljudima koji se ne mogu popeti na strme stube i kojima je tako otežan pristup.  Kako se radi o ispostavi zavoda za zdravstveno osiguranje i mirovinskog osiguranja, često tamo dolaze ljudi koji imaju zdravstvenih problema pa su tako i sve češći upiti i primjedbe. Stoga smo pitali i mjerodavne kako se ovaj problem može riješiti.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Vezano za pristup lokacijama HZZO-a osobama s invaliditetom, osvrnut ćemo se na sve lokacije HZZO-a u Varaždinskoj županiji u okviru Područne službe Varaždin. Na lokacijama HZZO-a u Varaždinu i u Novom Marofu prilazi su u cijelosti prilagođeni osobama s invaliditetom, te postoje rampe. Na lokacijama u Ivancu i Ludbregu takav pristup nije osiguran zbog prostornih ograničenja. U Ludbregu je razlog tome relativno velik broj stuba i eventualna rampa bi morala, kako bi se poštivao propisani nagib, vijugati kroz čitavo dvorište. U Ivancu je stubište u zgradi nakon ulaza i ne postoji mogućnost postavljanja rampe, eventualno bi se mogla postaviti neka vrsta dizala – odgovorili su iz Zavoda.

Dodali su i kako je zbog toga postavljeno zvono na ulazu koje služi upravo kako bi osobe s invaliditetom mogle kontaktirati radnike. 

– Kako bi osobe s invaliditetom lakše ulazile u prostore, na lokacijama u Ivancu i u Ludbregu postavljena su zvona uz pločnik, da osobe s invaliditetom mogu kontaktirati radnike HZZO-a u navedenim ispostavama. Za ispostavu HZZO-a u Ludbregu, konkretno, možemo reći da postoji dobra i uhodana komunikacija i suradnja između djelatnika HZZO-a s osobama s invaliditetom, putem zvona, telefonskog dogovora ili na neki treći način – rekli su u Zavodu.

Na kraju su dodali kako već neko vrijeme razmatraju mogućnost preseljenja za ispostave u Ludbregu i Ivancu upravo iz tog razloga. 

– HZZO već određeno vrijeme razmatra mogućnost preseljenja u budućnosti za svoje ispostave u Ivancu i Ludbregu, upravo zbog teže dostupnosti osobama s invaliditetom na trenutnim lokacijama, iako, kako smo naveli, osobe s invaliditetom mogu pristupiti našim lokacijama uz pomoć naših djelatnika te neometano obaviti svoje poslove vezane za ostvarivanje prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja – rekli su na kraju iz Zavoda.

Upit smo poslali i na Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, a odgovor donosimo u cijelosti.

– HZMO je upoznat s problemom nepostojanja prilaza za invalide koji još uvijek nije osiguran zbog prostornog ograničenja te ističemo kako smo poduzeli aktivnosti u cilju iznalaženja najadekvatnijeg rješenja. Trenutno se razmatra mogućnost izvedbe dvorišne rampe te se s planiranim zahvatima moraju prethodno usuglasiti svi suvlasnici – odgovorili su i Zavoda za mirovinsko osiguranje.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI