Čest prekršaj za koji su kazne jako visoke, ali ga policija rijetko kažnjava

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Svake godine ista priča – kad krenu poljoprivredni radovi, traktori se često s polja prljavi uključuju na cestu i po njoj ostave blato. Nedavno je i „friški“ asfalt u Majurcu već na nekoliko mjesta zablaćen.

Vozač traktora ili drugog poljoprivrednog stroja koji nanese blato na kolnik u prekršaju je, i to ne jeftinom. Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, članak 35., kazna za fiziču osobu iznosi 1000 kuna, a za pravnu osobu i obrtnika čak između 5000 i 15.000 kuna!

Ako već dođe do nanošenja blata na kolnik, vozač ga je dužan ukloniti, a u alučaju da to ne učini, zakon predviđa da to učini služba za održavanje cesta o trošku onoga koji je cestu onečistio.

Iako je taj prekršaj vrlo čest, da ne kažemo masovan, kazne koje se ispisuju mogu se nabrojati na prste jedne ruke. Prema podacima Policijske uprave koprivničko križevačke, u 2016. godini sankcionirano je pet prekršaja iz članka 35. Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Tijekom 2017. godine ispisane su samo tri kazne, a lani ih je bilo pet.

U policiji upozoravaju kako su vozač i vlasnik vozila duži su s ceste ukloniti predmete i stvari koje s njegovog vozila padnu na cestu.

– Policijski službenici su tijekom 2016. godine održali 34 preventivne aktivnosti, tijekom 2017. godine 30 preventivnih aktivnosti te tijekom 2018. godine 47 preventivnih aktivnosti u sklopu kojih su vlasnike i vozače traktora educirali pravilnom i sigurnom sudjelovanju u prometu s posebnim naglaskom na uklanjanje blata i drugih stvari s kolnika – kažu u policiji.

FOTO: Nikola Wolf

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI