Čest problem od rođenja pa sve do starosti: Jedna boljka, više različitih uzroka

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Piše: dr. Klaudija Šebetić

Crvenilo pazuha može nastati od ranog djetinjstva pa sve do zrele životne dobi. Uzrok nije uvijek samo jedan i crvenilo ne mora imati samo jednu dijagnozu, već više dermatoloških dijagnoza može biti obuhvaćeno pojavom crvenila u pazusima.

U dječjoj dobi crvenilo pazuha često je u atopijskom dermatitisu koji obično počinje oko trećeg mjeseca života, a do poboljšanja može doći u trećoj, šestoj godini života ili u pubertetu. Bolest ima svoje faze poboljšanja i pogoršanja i obično je kroničnog tijeka.

U odrasloj dobi crvenilo pazuha učestalije nastaje tijekom ljeta kada se koža pojačano znoji i može biti uzrokovano alergijom i preosjetljivosti na depilacijske kreme i na dezodoranse. Kemijska metoda uklanjanja dlaka temelji se na uništenju keratina, od kojega je izgrađena dlaka i smišljena je tridesetih godina prošlog stoljeća. Kao aktivni sastojak soli tioglikolne kiseline otapaju proteinsku strukturu dlake nakon čega se dlake lagano mogu vodom ukloniti s kože.

Ph depilacijskih krema uvijek je viši od ph kože jer sadrže lužine kao što je natrij hidroksid ili kalcijev hidroksid. Ostali aditivi su dizajnirani tako da osiguraju dugi rok trajanja, estetski izgled i ugodan miris. Kako bi se smanjila iritacija kože i ubrzala njezina regeneracija, depilacijskim kremama dodaju se emulgatori, mirisi, ovlaživači i dr. Iako se depilacijske kreme prema uputama proizvođača drže od 5 do 10 minuta, već i kraći kontakt kod alergične i osjetljive kože može potaknuti nastajanje crvenila. Prema svemu navedenom sadrže jake kemikalije koje kod osjetljive kože mogu uzrokovati jaku alergijsku reakciju.

Dezodoransi mogu imati različiti kemijski sastav, a najčešće sadržavaju mirise, soli aluminija, konzervanse, alkohol i dr. Smišljeni su u 19. stoljeću i danas postoje u obliku spreja, kreme, roll-ona. Alergije na dezodorans mogu početi odmah nakon nanošenja u obliku peckanja, svrbeža kože pazuha i crvenila. Upala kože često može biti potaknuta i prethodnom depilacijom pazuha, pa nije uputno nanositi dezodoranse odmah nakon depilacije. Ako se osjećaj neugode nastavlja daljnjom primjenom dezodoransa neovisno o depilaciji, onda je dezodorans svakako uzročni čimbenik.

Crvenilo pazuha može biti uzrokovano i gljivičnom infekcijom kože, a najčešće se radi o gljivi Candidi alb. Ova je pojava učestalija u osoba starije životne dobi, osoba koje se jako znoje i dijabetičara.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Virovci obilježili Dječji tjedan

Društvo Naša djeca iz Virja prigodnim je aktivnostima obilježilo Dječji tjedan. Priređene su razne igre, crtanje dječjih motiva u parku u Virju te pisanje poruka

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI