Česta sportska ozljeda prilikom doskoka: Što kad “on” pukne?

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Prednji križni ligament jedan je od glavnih stabilizatora koljena. Nalazi se tik ispred stražnjeg križnog ligamenta u sredini koljena. Odgovoran je za rotacijsku stabilnost koljena. Često puca kod sportskih ozljeda te ne cijeli spontano niti postoji način kako neoperacijskim putem potaknuti njegovo cijeljenje.

Prednji križni ligament najčešće puca kod nekontaktne ozljede prilikom doskoka te nagle rotacije koljena. Pacijenti obično osjete i čuju da je “nešto puklo u koljenu” te koljeno vrlo često otekne u roku od nekoliko sati. Za potvrdu rupture prednjeg križnog ligamenta najčešće je dovoljan klinički pregled prilikom kojeg se izvodi niz testova za utvrđivanje ozljede ligamenta. U oko 40 posto slučajeva se uz ozljedu ligamenta nalazi i ozljeda meniska i zglobne hrskavice. Najčešće je za dijagnostiku dovoljan klinički pregled, no ponekad je potrebno učiniti nalaz magnetske rezonance.

Rekonstrukcija

Nakon rupture prednjeg križnog ligamenta koljeno postaje nestabilno. Kod nestabilnih koljena dolazi do čestih daljnjih oštećenja u smislu ozljede meniska te zglobne hrskavice i u konačnici do rane uznapredovale artroze koja zahtijeva ugradnju umjetnog koljena. Rekonstrukcija prednjeg križnog ligamenta izvodi se artroskopski te je jedan od rutinskih zahvata u koljenu. Postoji više tehnika za rekonstrukciju rupturiranog prednjeg križnog ligamenta, a jedna od najčešće korištenih tehnika i možemo reći, zlatni standard, je rekonstrukcija tetivom mišića semitendinozusa i gracilisa. Uvijek kada je tetiva semitendinozusa adekvatna, tetiva gracilisa se ne uzima, čime se dodatno čuva funkcija koljena. Tada se tetiva semitendinozusa priprema na poseban način, tehnikom trostrukog presavijanja. No, od vrste implantata koji se koristi za rekonstrukciju prednjeg križnog ligamenta još je važniji način postavljanja implantata u koljeno. Danas je anatomska rekonstrukcija ligamenta kroz anteromedijalni artroskopski portal postao standardni način rekonstrukcije. Osim što se radi uzimanja tetiva učini jedan mali rez kože od dva centimetra s unutarnje strane potkoljenice, zahvat se izvodi minimalno invazivnom tehnikom kroz četiri male rupice od 0,5 cm te se može izvesti u dnevnoj kirurgiji.

Revizijski zahvati

Revizijski zahvati prednjeg križnog ligamenta vrlo su kompleksni i zahtjevni jer se više ne može koristiti tetiva semitendinozusa i/ili gracilisa te također zbog znatno težeg anatomskog pozicioniranja koštanih tunela radi prethodne rekonstrukcije. Zato se umjesto navedenih tetiva uzima tetiva kvadricepsa s dijelom kosti iz patele te se koristi posebna tehnika i poseban instrumentarij za adekvatnu pripremu koštanih kanala u koje se umeće revizijski presadak prednjeg križnog ligamenta.

MN: Rehabilitacija

Nakon samog zahvata, potrebno je 4-6 tjedana da ligament dovoljno uraste u koštanom tunelu u natkoljenici i potkoljenici te svaki pacijent za to vrijeme hoda pomoću štaka i/ili koljenske ortoze. Nakon toga dozvoljava se normalan život, ali još uvijek bez sportskih aktivnosti koje zahtijevaju skakanje i trčanje. Potom, četiri mjeseca od zahvata dozvoljava se pravocrtno trčanje, a puna sportska aktivnost koja uključuje rotacije koljena, zatim odskoke i doskoke (primjerice nogomet, košarka, skakanje padobranom) dozvoljava se šest mjeseci od zahvata. (najdoktor.com)  

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI