Četiri oporavljena supa vinula se u nebo nad Primorjem

Podravski list profile

BELI, 24. svibnja 2019. (Hina) – Četiri supa koja su se oporavila u Oporavilištu u Belom na otoku Cresu u petak su puštena u prirodu, priopćila je Javna ustanova Priroda Primorsko-goranske županije.

“Četiri oporavljena supa – Birbiraj, Draga, Karlo i Popaj vinula su se u nebo nad Primorjem. Dobili su novu priliku za život u netaknutoj prirodi kvarnerskih otoka. Riječ je o supovima koji su pronađeni ozlijeđeni krajem prošlog ljeta”, istaknuli su u priopćenju.

Kako su objasnili, neke mlade ptice nevješto okončaju prve letove iz gnijezda, nakon čega ih podno litica i u moru nerijetko pronađe i spasi lokalno stanovništvo. Nakon što dobije informaciju o ozlijeđenom supu, u njegovo se spašavanje uključuje Javna ustanova Priroda i smješta ga u Oporavilište za bjeloglave supove u Belom te mu pruža sveobuhvatnu skrb kako bi se uspješno vratio u prirodu.

Broj supova koji su se u posljednje četiri godine uspješno oporavili u Belom i koji su vraćeni u prirodu popeo se na dvadeset i sedam.

U Javnoj ustanovi Prirodi kažu da u puštanju bjeloglavih supova u prirodu sudjeluje malo ljudi, a u želji da sve prođe u najboljem redu, svaki uzlet supa prate različiti osjećaji – od straha do oduševljenja.

U spašavanju supa sudjelovao i župan Komadina

Za puštanje supa Birbiraja bio je zadužen primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.

“Ovime smo zatvorili jedan krug. Primorsko-goranska županija, a moram reći i ja osobno, dali smo punu potporu za uspostavu i rad Oporavilišta za bjeloglave supove. Igrom slučaja i sudjelovao sam u spašavanju jednog supa. Tako sam danas imao čast pustiti u prirodu supa Birbiraja koji je pronađen i spašen u istoimenoj uvali“, rekao je župan Komadina.

Supovima se često daju imena po toponimima, a najčešće su to mjesta gdje su pronađeni. Tako je Draga dobila ime po Mošćeničkoj Dragi, gdje je u akciji spašavanja sudjelovala i ravnateljica Javne ustanove Prirode sonja Šišić.

“Veličanstveno je bilo danas gledati Dragu u posve drugačijem izdanju. U našem se Oporavilištu izvrsno oporavila i spremna je za krstarenje kvarnerskim nebom. Supovi na dan mogu preletjeti i nekoliko stotina kilometara. Kako bi se mogli pratiti u prirodi, obilježeni su GPS ogrlicama“, rekla je Šišić te pozvala stanovnike Cresa i okolnih otoka da nastave graditi skladan suživot s bjeloglavim supovima, jedinim strvinarima među pticama u Hrvatskoj.

Kao potvrdu obećanja da će razvijati svijest o tome među sugrađanima – od najmlađih do najstarijih, gradonačelnik Cresa Kristijan Jurjako u prirodu je pustio supa Karla, a ravnatelj Osnovne škole Frane Petrića iz Cresa Josip Pope otvorio je vratašca tzv. transportera supu Popaju.

Hrvatska među rijetkim zemljama gdje žive bjeloglavi supovi

U Javnoj ustanovi Prirodi ističu kako je svaka jedinka iznimno vrijedna jer je Hrvatska među rijetkim europskim zemljama gdje bjeloglavi supovi još žive. Primorsko-goranska županija najbogatija je županija u Hrvatskoj po biološkoj raznolikosti, a tome uvelike pridonose flora i fauna njezinih otoka.

Zato će se se na Svjetski dan zaštite okoliša 5. lipnja u Oporavilištu u Belom otvoriti izložba fotografija “Krajobrazi otoka Cresa”, koja je proizašla iz projekta Otočne razvojne agencije OTRA.

U oporavku i puštanju bjeloglavih supova u prirodu Javna ustanova Priroda surađuje sa Zoološkim vrtom grada Zagreba, udrugama BIOM i Tramuntana.

(Hina) xbma ybdj

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti