ČETVRTI DNEVNIK SINIŠE KOVAČIĆA Dolazi vrijeme cinkanja

Moto "utopiti druge da bi spasio sebe" aktualan je danas više nego ikada


Autor: podravski.hr — 15.01.2013. / 12:16 Aktualno

Sreo sam prošli tjedan dvojicu poznanika. Jedan je latentni narkoman, a drugi krim policajac specijaliziran za lov na dilere. Obojica mi tvrde kako je legalizacija lakih droga pun pogodak, pogotovo za našu Podravinu gdje je prema zadnjem istraživanju u porastu broj konzumenata droge.
Naime, izmijenjeni Kazneni zakon dao je policiji prešutnu mogućnost da se sa sitnim prijestupnicima nagađaju oko prijave. Jer, kako mi priznaje policajac, rijetke su akcije u kojima su narkomana ulovili samo s jednim jointom, ali su ga odmah morali kazneno goniti. Sada će se, u zamjenu za „informacije“, konzumentu manjih količina droge moći ponuditi prekršajna prijava. Razlika je ogromna. Klincu od 14, 15 godina koji je krenuo eksperimentirati s drogama nudi se mogućnost izbjegavanja kriminalizacije. U praksi to znači da će izbjeći otvaranje krim dosjea, troškove suđenja, stigmu u društvu i uteg pri zapošljavanju.
Porezno kolo sreće
No, zauzvrat morat će cinkati. Morat će točno reći gdje je, od koga i kada je nabavio drogu. U fazi kada su klinci itekako još labilni, karakterno neizgrađeni i emotivno nezreli, ključnu ulogu imat će i roditelji. Njihov pritisak na dijete i ponuda krim policije da se spasi stigme narkomana i dilera mogao bi tako napokon rezultirati padom krupnih riba. Bude li rezultata, u društvu će se početi i mijenjati vrijednosni sustav u kojem je otkucavanje još gore od zlodjela.
Da cinkanje opet postaje narodni sport, potrudio se Slavko Linić, točnije njegova porezna uprava. Građane vrbuju da prijavljuju ugostitelje utajivače poreza i za to im nude novčane nagrade. Radio je to i Škegro, otac PDV-a, još davne 1998 godine. S deset računa do 100.000 kuna, glasila je tada nagradna igra nalik na kolo sreće u kojem se građane poticalo na skupljanje računa, odnosno prijavljivanje onih koji vam račun nisu izdali. Moto „utopiti druge da bi spasio sebe“ aktualan je danas više nego ikada.
I sam premijer Milanović, čestitajući Novu godinu preko youtubea, poručio je da ćemo se u 2013. morati boriti zajedno, ali i svatko za sebe. I krenuo je odmah u akciju. Razbio je IDS zbog interesa SDP-a do te mjere da danas potpisnici Kukuriku koalicije međusobno više ne razgovaraju, a upravljaju državom, i to samo godinu dana. Jakovčić je javno poručio Milanoviću da s njim više ne želi dijeliti ni vrijeme ni mjesto, a Kajin, razočaran što ga i HNS nije podržao u utrci za župana, podsjeća da su narodnjaci oduvijek figurirali kao trgovačka stranka. U takvoj političkoj klimi gdje je osobno ispred općeg, gdje se teškim obračunima zadovoljavaju niske političke strasti, građani nemaju previše izbora.
Bildanje nezaposlenih
Izuzmemo li hazardere i one koji su se već zbrinuli i na vrijeme izvadili potrebnu stranačku iskaznicu, dolazi vrijeme laktarenja. Evo u Podravki, primjerice, sprema se novi val otkaza, pa naravno da će biti mnogo onih koji će se laktariti da bi sačuvali radno mjesto. Radnici najbolje znaju koji šefovi vole oblizeke, a koji špigl, odnosno kome će se dodvoriti gablecom, a kome komplimentima poput prave ulizice. Zna i gazda Mršić kako se to radi, nisu mu na lijepe oči članovi Nadzornog digli plaću na astronomskih 45.000 kuna. Nažalost, politika je nametnula egoizam kao politički model pa alternativa cinkanju, ulizivanju i laktarenju ostaje politička podobnost ili Zavod za zapošljavanje gdje broj nezaposlenih raste kao da ga netko namjerno bilda.
Autor: Siniša Kovačić