ČETVRTI DNEVNIK SINIŠE KOVAČIĆA Pošten, bahat i nesposoban: može li nas takav premijer izvući iz krize

Milanović dekretom kreše plaće za tri posto tvrdeći da su smanjenju primanja u javnom sektoru alternativa otkazi. Pa to je dobra alternativa, ako počne od samoga sebe


Autor: podravski.hr — 27.02.2013. / 10:58 Aktualno

Pipl mast trast as, tako je na lošem engleskom s još gore odglumljenom ležernošću SDP-ovka Ingrid Antičević Marinović hrvatski narod s europske pozornice podsjetila da bi građani trebali vjerovati političarima. Poučak bi bio dobar da imaju u što vjerovati.
Nas novinare ne vole zbog slonovskog pamćenja jer kad upregnemo moždane vijuge i usporedimo ono što je, primjerice, Zoran Milanović govorio kao šef oporbe i ono što govori i radi danas kao premijer, lako se može zaključiti da empatija s narodom više ne postoji. Prije izbora, potpisivao je sa sindikatima peticiju protiv izmjena Zakona o radu, sada ga na silu pošto poto želi promijeniti. U kampanji je tvrdio da se ukupna porezna opterećenja neće mijenjati, čim je došao na vlast dignuo je PDV na 25 posto i zažmirio na enorman rast cijena energenata, struje i plina, a slijedi nam i novi udar u obliku poreza na nekretnine.
Smjena ministara
Predstavljajući Plan 21, uvjeravao je da će poštivati kolektivni ugovor, sada dekretom kreše plaće za tri posto tvrdeći da su smanjenju plaća u javnom sektoru alternativa otkazi. Pa to je dobra alternativa, ako počne od samoga sebe jer da se stavi u kožu sada već 375.000 nezaposlenih i njihovih članova obitelji te da zna kako milijun građana ove zemlje preživljava koristeći se minusom na tekućem računu, ne bi mu palo na pamet rezati te minuse. Građani su vjerovali da će ih Kukuriku koalicija izvući iz dubioza i zato su za njih glasovali. Nitko nije očekivao još veće nevolje.
Kada ljevičar dr. Nikica Gabrić, inače vrlo bliski intimus predsjednika Ive Josipovića, izjavi da je Milanović “pošten, bahat i nesposoban”, to je onda poruka. Slična, jednako žestoka dolazi od koalicijskog partnera u Vladi. Vicepremijerka i buduća šefica HNS-a Vesna Pusić kolegi Liniću javno je očitala lekciju da građane tretira kao maloumne, iako je packe mogla ostaviti za uži kabinet Vlade. Čuje li Zoran Milanović svoje suradnike i ideološki bliske ugledne građane ovog društva? Vjerojatno čuje, ali se ne snalazi.
Okupio je Vladu političara, ministara bez dana radnog staža, a ne stručnjaka koji bi u krizi znali zemlju izvući na pravi put. Umjesto argumenata, opravdanje pronalazi u trendovima i dalje ne nudeći nikakva rješenja. Rezanje plaća za tri posto nije strukturna reforma već palijativna mjera, neuspjeh koji je na svoja leđa preuzeo on sam umjesto da je smijenio plejadu ministara kojima bi zapravo napravio uslugu jer, ruku na srce, u Vladu su neki zalutali.
Razočaranje
Iz recesije koju je naslijedio, pljačke HDZ-a za koju je znao, premijer narod vodi u još veću depresiju i beznađe u kojoj jamstvo za opstanak imaju samo fiktivne tvornice sreće poput kladionica, pekarnica, zalagaonica zlata i srebra. Lokalni izbori građanima će biti prva prilika da kazne politiku premijera Zorana Milanovića koju vodi. Ona ipak neće biti toliko jaka jer u zemlji nemamo jasnu alternativu. HDZ se bavi sam sa sobom, HSS je marginaliziran, Laburisti jedini pokazuju znakove života, ali im još uvijek nedostaje odmak od potrošene sindikalne retorike.
Zorana Milanovića ne treba podcijeniti. On je duboko u sebi svjestan svojih zakašnjelih političkih odluka. Tuđman i Račan su pokojni, Sanader je u zatvoru, Jadranka Kosor izbačena iz HDZ-a. I Milanović si je sam prorekao loš završetak. I to baš u prošlotjednom intervjuu na RTL-u ustvrdivši da ‘na kraju svaka velika politička karijera završi razočaranjem, svaka, nema te koja nije’. Zaključio je to premijer Milanović ne preciziravši jel’ on to već počeo sam pakirati kofere ili se agonija nastavlja pod sloganom ‘Pipl dont trast ju’.