ČETVRTI DNEVNIK SINIŠE KOVAČIĆA Što je Mrletovih 45.000 naspram Mudrinićevih 85.000 kuna

Severina s brošem i sindikati s galamom larmali su i prijetili zbog rasta nezaposlenih. No, bilo je to u doba HDZ-ove premijerke Jadranke Kosor...


Autor: podravski.hr — 05.02.2013. / 9:31 Aktualno

Da nisi možda gej? Ta instant poskočica Severine koja nikada neće imati status evergreena preživjela je do danas u eteru samo zahvaljujući provokativnom naslovu. Kraljica estrade često provocira te, osim talenta za scenu, ima magnet za medije. I vješto to koristi.
Tako je prije dvije godine preko noći osvanula s brošem 317.625 i uspješno alarmirala javnost o problemu nezaposlenosti. Ljutita što je izgubila gažu u Kninu u režiji Vlade, Severina se navodno na taj način izravno krenula obračunavati s tadašnjom premijerkom Jadrankom Kosor. Koliko žestoki mogu biti ženski obračuni pokazala je par mjeseci kasnije kada je Jacinoj Vladi zadala ključan udarac. Dan prije šefa SDP-a Zorana Milanovića, u pratnji majke, kao dijete radničke obitelji, došla je potpisati sindikalnu peticiju protiv izmjena radničke Biblije, točnije Zakona o radu. I to je pompozno popraćeno.
Politička djeca
S odmakom od dvije godine i laiku je jasno da je Severina talentirana za politički aktivizam te je sudjelovala u bušenju tadašnje HDZ-ove vlade te dovođenju SDP-ove na vlast. Uostalom, prethodnih je godina bila angažirana u SDP-ovim kampanjama. Danas, kad je nezaposlenost enormna, za 60 tisuća veća od brojke s njezina broša, Severina pjeva o Uzbuni, ali onoj ljubavnoj. Utihnuli su i sindikati koje je netko očito po onoj staroj latinskoj, divide et impera (zavadi pa vladaj), vješto posvađao.
Na politički gledano najnižoj, lokalnoj razini aktivizam će idućih mjeseci doseći neslućene razmjere. Uostalom, ako pratite društvene mreže, politička djeca, čija se inteligencija može mjeriti brojem lajkova, već su aktivna. Djeluje se danonoćno i u tome ne bi bilo ništa sporno da ti balavci zastupaju svoj mladenački, buntovnički stav. Ovako iščitavamo statuse s jasnim i zrelim, ali nametnutim političkim stavovima.
Veliki gazde u nedostatku argumenata i strahu od konstruktivne rasprave iskorištavaju mlade aktiviste za svoje osobne interese. Nije riječ o izoliranom slučaju već o dobro uvježbanoj vojsci pulena koja je zadivljena likom i djelom Velikoga vođe. Iskorištavati djecu za osobne bitke je protuzakonito i krajnje neetično.
Pokojni medijski mag Ivo Pukanić poslao nam je prije par godina na HTV svoju kćer Saru još dok je bila maloljetna, koja je htjela pošto poto javno braniti oca od medijskoga linča i optužbi da je u ludnicu strpao njezinu danas pokojnu majku. Nismo Sari dali prostora iako je bila na pragu 18. godine, iako je nudila i pismenu izjavu. Umjesto pet minuta uredničke slave i neetičnog priloga, uputili smo je dječjoj pravobraniteljici. Kad su već biološki ili politički roditelji slijepi ili bolesni, reagirati moraju javnost i institucije.
Mašala, Ivice
Kada je politika u pitanju, nekad je dovoljno samo uključiti mozak. Više nije važno što vam netko govori, nego tko to govori. Evo, prije nekoliko dana šef Udruge poslodavaca Ivica Mudrinić izjavio je da više neće biti radnih mjesta za cijeli život! “Osim tvoga radnog mjesta”, zalijepio mu je jedan od forumaša i Mudrinićevu demagogiju potkrijepio činjenicama. Na čelu je HT-a već 15 godina, a mjesečna neto plaća mu je 85.000 kuna. Mašala, rekli bi Mudrinićevi Drnišani.