Cijele godine briga i posao, a prodaja božićnih drvaca samo tjedan dana

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Posla ima cijele godine, a prodaja traje tjedan dana – opisuje Željko Čapek iz Križevaca kako je to baviti se uzgojem božićnih drvaca. Drvca treba gnojiti, treba ih orezati, treba kositi travu između njih i, na koncu, treba ih odrezati i pripremiti za prodaju.

– Kupio sam imanje kod Svetog Ivana Žabna s već zasađenih oko 5000 komada stabala, još sasvim malih. Na to je vjerojatno utjecalo to što su se moji roditelji bavili uzgojem drvaca. Pokojni tata počeo je to prije 15 godine, a sada majka još prodaje ono što je preostalo – rekao je Željko.

On „drži“ dvije vrste božićnih drvaca, običnu i srebrnu smreku. Obične prodaje po 50 kuna komad, a srebrne po dvostruko višoj cijeni. Ima, doduše, i nordijske smreke, ali još nisu dorasle za prodaju.

– Počeo sam prodavati lani, a nastavljam ove godine. Zasad sam pripremio stotinjak komada, pa ću vidjeti. Možda ću dio nasad prodati trgovačkom lancu, kao i lani, ovisi o otme hoće li im ‘sfaliti’ – kaže Željko.

Uzgoj drvaca dodatan mu je posao, za popravak kućnog budžeta.

– Cijena drvaca pada, jer konkurencija je sve veća i veća, a troškovi proizvodnje nisu mali. Evo, za ‘top’ – spravu kojom se drvca pakiraju – morate izdvojiti 1500 kuna. Šest komada mreža za pakiranje po 500 metara stoji 1200 kuna. Ako još zakupite parkiralište za prodaju uz cestu, to će vas doći još 1500 kuna, pa računajte koliko za sve te troškove treba prodati smreka po 50 kuna – objašnjava Željko računicu.

Ipak, ne namjerava dići ruke od posla pa je posadio 500-njak sadnica na imanju u Križevcima. Do Žabna mu je daleko, a i nafta nije besplatna.

Južina koja je nastupila ovih dana, veli, ne odgovara božićnim drvcima jer bi im iglice mogle brzo otpasti, ali i tome ima lijeka. – Svim kupcima kažem neka stablo stave u vodu, i to prije nego što ga na Badnjak unesu u kući, a dobro je da i u kući drvce stoji u nekoj posudi s vodom – preporučuje mladi križevački uzgajivač božićnih drvaca.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI