Cijepljenje počinje u nedjelju, 27. prosinca, prvi su na redu domovi za starije

Premijer Andrej Plenković, ministar zdravstva Vili Beroš te ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak nakon sjednice vlade na kojoj je usvojen plan uvođenja, provođenja i praćenja cijepljenja protiv koronavirusa održali su konferenciju za medije.

“Dostupno, sigurno i učinkovito cjepivo imat će središnju ulogu u spašavanju života, zaštiti zdravstvenog sustava, ubrzavanju gospodarskih aktivnosti i normalizaciji funkcioniranja sustava obrazovanja i socijalne interakcije među ljudima”, rekao je na sjednici vlade ministar Vili Beroš.

Konferencija se održala u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Cijepljenje protiv koronavirusa počet će 27. prosinca, cjepivo će biti besplatno i dobrovoljno, a osigurano je 5.905.000 doza, rekao je premijer Andrej Plenković koji očekuje da se cijepi najmanje 70 posto stanovništva.

Sigurnost i djelotvornost cjepiva testirana je kontroliranim i strogim kliničkim ispitivanjima, istaknuo je premijer na konferenciji za novinare predstavljajući plan cijepljenja protiv koronavirusa u Hrvatskoj koji je Vlada donijela na današnjoj sjednici.

Cjepivo će u Hrvatskoj biti ravnomjerno raspoređeno i dostupno u svim županijama po načelu pravednosti, solidarnosti i nužne skrbi za najpotrebitije osobe u odnosu na rizik od infekcije za dob i posao kao i rizik od teških oblika bolesti i komplikacija.

Naglasili su kako je u cilju da se što više građana cijepi kako bi se osigurala učinkovitost cjepiva te kako bi se postigao imunitet krda.

– Stručnjaci kažu da ćemo se kao društvo zaštititi ako 70 posto stanovnika bude cijepljeno. Ciljamo na minimalno 70 posto naših sugrađana da se cijepi, Na taj način će se sigurno smanjiti panedmije koja je u Hrvatskoj i svijetu odnijela puno života – istaknuo je Plenković.

Za senzibiliziranje javnosti za cijepljenje Hrvatski zavod za javno zdravstvo osmislio je kampanju  s ključnom porukom “Misli na druge: cijepi se!”, čime je naglasak stavljen na društvenu odgovornost koju svi građani trebaju pokazati.

Ovo cjepivo daje nam nadu da ćemo iduću godinu živjeti u poznatim, normalnim uvjetima jer je ova kriza dovela društvo u krizu kakva se ne pamti na globalnoj razini.

“Mi smo pravovremenom reakcijom vlade ušli u pregovore o nabavi cjepiva. Mi smo malo tržište za velike kompanije, često imamo problema u redovitoj opskrbi. Osigurali smo maksimalne količine cjepiva i dijelimo tu solidarnost. Kad svi dobiju cjepivo, dobit ćemo ga i mi. To će se dogoditi u subotu”, rekao je Capak. 28.12. dolazi još jedna tranša pa svaki tjedan sve više i više, dodao je.

“Prioritetne skupine su zdravstveni djelatnici koji su u kontaktu s covid bolesnicima i korisnici domova socijalne skrbi. U drugoj fazi cijepit će se stariji i oni s kroničnim bolestima. Cjepivo dolazi u subotu, u nedjelju će se podijeliti županijama,  a pretežno će se cijepiti oni u domovima za starije. 4.1. dolazi tranša od 18.000 doza”, dodaje Capak.

“Pripremili smo kampanju za promociju cijepljenja, Misli na druge – cijepi se. Apeliramo na solidarnost građana”, kaže Capak.

Osvrnuli su se na informacije koje su dane javnosti u vezi cijepljena te smatraju li da je ona dovoljno informirana.

” Mi o covidu govorimo godinu dana. Postoji glasna, ali mala skupina koja se protivi cijepljenju, ali velika većina će se cijepiti. Pratili smo proces, sudjelovali u svim aktivnostima, sve je onako kako treba biti. Imamo puno više ljudi koji se žele cijepiti nego što će u prvoj tranši doći cjepiva”, rekao je Plenković.

“Cjepiva će biti dovoljno za sve, a ima vremena i za kampanju”, dodao je Capak.

Za prvu skupinu koja bi trebala primiti cjepivo rekli su da je potrebno oko 160 tisuća.

“Ako se Moderna ne registrira, za prvu skupinu nam je potrebno oko 160.000 cjepiva. Početkom veljače, bez Moderne, završavamo ovu prvu skupinu. S Modernom će to biti dva tri tjedna prije”, rekao je Capak te dodao kako će se prvo cijepiti korisnici domova u cijeloj Hrvatskoj te dodao kako se cijepiti mogu i imunokompromitirani bolesnici uz informaciju da njihov imunitet možda neće adekvatno odreagirati.

Također su naglasili kako je cjepivo sigurno kvalitetno i učinkovito jer su veliki resursi uloženi u njegovo stvaranje kako bi se čim prije plasiralo na tržište.

“Nijedno cjepivo nije razvijeno ovako brzo, ali u 100 godina nije bilo ovakve epidemije. Ogromni su resursi uloženi u razvoj cjepiva. Cjepivo je sigurno i visoke učinkovitosti”, rekli su.

Oko toga možemo li birati koju marku cjepiva ćemo primiti navode da za to nema potrebe.

“To je isti tip cjepiva i ista tehnologija, nema razloga da netko bira. Ali ako će netko imati obje vrste na raspolaganju, može birati”, rekao je Capak te dodao da je cjepivo po novome sigurno i za trudnice te žene koje planiraju trudnoću jer, kako kažu, cjepivo nema utjecaja na plod. (index.hr)

FOTO Goran Mehkek / CROPIX

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI