Cilj je imati otvorene škole: “Online nastava su izgubljene godine!”

Svi, od učenika, roditelja do nastavnika i ravnatelja nadaju se da će aktualna epidemiološka situacija biti održiva i da neće biti online nastave. Školarcima iz obitelji Čelik u Molvama, kažu roditelji, nikako ne bi odgovarala još jedna nastava na daljinu. Dečki, ističe Irena Čelik, ionako nisu „ludi“ za školom, a Tessa im tek kreće u školu, pa bi takva nastava zadala dodatne brige.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Nadamo se da neće biti nastave na daljinu jer onda moram „tjerati“ Filipa i Petra da se prime knjige. Oni su „ludi“ za poljoprivredom i stalno pomažu suprugu Mladenu pa je malo problem „dobiti“ ih da budu u kući i prate online nastavu – zaključila je Irena Čelik.  

Obitelj Čelik

Maske ipak obavezne

Na sreću obitelji Čelik, ali i svih ostalih, ministri su krajem prošlog tjedna donijeli odluku – nema online nastave! Međutim, u višim razredima osnovnih škola i srednjim školama nošenje maski bit će obavezno s početkom nove školske godine. Jedina je iznimka ako postoji distanca među učenicima od dva metra, no i tu se preporučuje nošenje maski. U nižim razredima maske su preporuka i čini se kako će taj dio biti ostavljen na odluku ravnateljima.

Također, prvi čovjek Nacionalnog stožera i ministar Davor Božinović te ministar obrazovanja Radovan Fuchs napomenuli su kako u slučaju zaraze nekoliko učenika u samoizolaciju neće morati cijeli razred, nego samo oni učenici koji sjede oko njega u učionici. Ravnatelje i nastavnike zanima i mogućnost redovnog testiranja, posebno za one koji nisu cijepljeni, no zasad još nema odluke. Kao i u ostatku zemlje, tako je i u našoj županiji postotak cijepljenih nastavnika i profesora oko ili iznad 50 posto, ovisno o školi.

– Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, baze eVac, u našoj je županiji prvom dozom cijepljeno 356 maloljetnika od 12 do 18 godina, a s obje doze njih 239 – rekla nam je glavna županijska epidemiologinja i ravnateljica županijskog HZJZ-a dr. Draženka Vadla.

Ksenija Ostriž

Od novih mjera za škole ističemo: mogućnost miješanja učenika od prvog do petog razreda, dopušta se izravna nastava izbornih predmeta, dopunske i dodatne nastave, viši razredi moći će mijenjati učionice, moći će se baviti i sportskim aktivnostima u školi, no dvorane će zatvoriti za rekreativni sport. Dopušta se i praksa u poduzećima i u školi. Roditeljima je od značaja informacija da se vraćaju roditeljski sastanci uživo. Mjerenje temperature zaposlenika ostaje obaveza prije dolaska na posao, kao i obaveza roditeljima da temperaturu mjere djeci prije odlaska u školu. Također, ministar Fuchs istaknuo je kako bi svi učitelji trebali nositi maske i cijepiti se.

– Epidemiološke mjere su relaksirane zbog mentalnog zdravlja djece, a cilj je da škole ostanu otvorene uz poštovanje mjera – poručio je ministar Vili Beroš.

Načelnica koprivničkog Stožera civilne zaštite i zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž ističe kako se sastala s ravnateljima osnovnih škola kako bi se što bolje pripremili za početak nove školske godine.

– Oko 50 do 70 posto osoblja u koprivničkim školama je procijepljeno. Mi smo za to da škola ide normalno. Nije dobro za djecu da imamo još jednu nastavu na daljinu. Svi nastavnici mi kažu da su to zapravo izgubljene godine. Niži razredi još su uspjeli to sve nadoknaditi, no prijelazni razredi i u nekim višim razredima bilo je dosta teškoća kod svladavanja gradiva – kaže Ostriž.

Ovo bi, kaže, bila treća godina pandemije i nada se da smo svi nešto naučili i da nećemo opet „ponavljati prvi razred“.

Ravnatelji s kojima smo razgovarali ističu kako je redovno testiranje zaposlenika svrhovito samo ako mu se podvrgavaju isključivo svi zaposlenici pa i cijepljeni, na tjednoj razini. Navode kako je dokazano da COVID putovnica nije jamstvo da neka osoba ima virus ili nema. To vodi do organizacijskih problema, a i financijskog troška postupka pa je i to upitno.

Danijel Domišljanović

Nastava na daljinu

Osnovna škola Đurđevac u intenzivnim je pripremama za novi početak školske godine. Trenutno, nepoznanica su detaljnije upute matičnog Ministarstva koje s nestrpljenjem svi očekujemo, a koje bi trebale definirati detalje u samoj organizaciji nastave i dolaska učenika u školu.

– Škola će do početka nastave biti sigurno spremna za dolazak učenika, a o novom zatvaranju škole nerado se razgovara u krugu učitelja – kaže ravnatelj đurđevačke Osnovne škole Danijel Domišljanović.

Kaže kako iz dosadašnjeg osobnog iskustva može reći da je nastava na daljinu bila više ili manje uspješno organizirana, ali sigurno je bilo mnoštvo situacija u kojima su učenici izbjegavali svoje obveze, a i samim time upitna je i razina usvojenosti nastavnih sadržaja.

– Pozitivno je to što se stečena znanja učenika i učitelja u međusobnoj komunikaciji, koristeći IT tehnologiju u online nastavi, mogu primijeniti u “normalnom” odgojno-obrazovno procesu, a upravo ta kombinacija trebala bi biti temelj obrazovanja učenika u 21. stoljeću – smatra on.

Prakse će biti i u školama

Prema njihovim statistikama, nema značajnijeg odstupanja u brojčanom uspjehu učenika, no primjena usvojenog znanja u svakodnevnom životu, prema Domišljanovićevoj procjeni, iz godine u godinu polako opada.

Dodaje kako je prema njegovoj procjeni oko 20 posto školskih zaposlenika preboljelo COVID, a oko 50 posto je cijepljeno.

– Sama mogućnost cijepljenja djece nekako mi nije prihvatljiva jer smatram da djeca imaju često asimptomatski oblik ili onaj s jako blagim simptomima pa iz toga mislim da cijepljenje djece još uvijek nije potrebno – kaže. Ipak, smatra da s pojavom cjepiva i organiziranim cijepljenjem odraslih obvezu nošenja maski u školi treba ukinuti te učenicima osigurati normalan boravak.

FOTO Podravski list

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI