Čini se da i rublje ne znamo prati! Većina nas sigurno uvijek bira krivi program

Podravski list profile

Stručnjaci su ovih dana čini se došli do zaključka kako i rublje peremo krivo! Kako piše portal Net.hr prenoseći Mental Floss kad peremo odjeću u perilici, vjerojatno svi automatski pokrećemo program pranja u toploj vodi.

No, čini se da što je temperatura viša, rublje ipak neće biti čišće. “Prema najnovijem istraživanju, pranje odjeće u toploj ili vrućoj vodi ne donosi znatno bolje rezultate od pranja u hladnoj vodi”, prenosi portal.

Znanstvenici su naime, testirali učinke pranja na 40 Celzijevih stupnjeva tijekom 85 minuta, a u drugome 30 minuta na 25 Celzijevih stupnjeva. “Pokazalo se da je odjeća koja je oprana hladnijom vodom sačuvala boju i izgubila manje mikrovlakana od odjeće oprane u toplijoj vodi na duljem programu.”, rezultati su ispitivanja piše Net.hr

“Topla voda pregruba je za tkanine. Vlakna prije gube elastičnost, a odjeća formu. Odjeća ispušta mikrovlakna pri svakom pranju i ona čine više od trećine sve plastike koja dospijeva do oceana”, upozorava dr. Richard Blackburn.

FOTO Ilustracija

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti