CIRKVENSKA BUNA Vjernici ipak ne odustaju: Rastrošni župnik mora otići, izgubio je naše povjerenje

Upozoravaju da je župnik dosad promijenio nekoliko automobila, kupio motocikl, igra golf i često putuje u inozemstvo


Autor: podravski.hr — 31.01.2018. / 19:35 Aktualno

Vjernici su održali još jedan sastanak (u okviru župnik Ivan Novak)

Ne gasi se pobuna vjernika iz Cirkvene kod Svetog Ivana Žabna koji i dalje optužuju svog župnika Ivana Novaka za financijske malverzacije i hitno traže njegovu smjenu.
Dostavili su nam „Zapisnik o primopredaji“ sastavljen 20. kolovoza 2011. godine kojim se razrješuje prethodnik vlč. Ivan Benković, a Novak preuzima upravljanje župom. U dokumentu se navodi kako u kunskoj župnoj blagajni prema blagajničkom dnevniku, na dan predaje, ima oko 165.000 kuna, od čega je malo više od 93.000 kuna gotovina u blagajni, a ostatak je položen na žiro-računu. Zapisnik navodi i kako župa ima dugove prema PBZ banci za kredit, ali se ne navode brojke.
Potpisnici tog dokumenta su Benković i Novak, delegat Biskupije preč. Josip Stipančević te članovi župnog ekonomskog vijeća Zlatko Potočić i Mirko Kovačić. Vjernici koji su ustali protiv Novaka ne mogu se načuditi, kako kažu, onome što su na posljednjem sastanku u crkvi s oltara govorili župnik Novak, ekonom Stipančević i dekan Mihill Gojani.
– Ekonom Bjelovarsko-križevačke biskupije Stipančević rekao je tada kako je na računu prilikom primopredaje zatekao – nula kuna. Ne znamo zbog čega je to rekao kad u zapisniku o primopredaji piše da je bilo 165.000 kuna. Što je s kreditom u banci, koliko je još preostalo za otplatu, ekonom je s oltara rekao kako su platili samo 17.000 kuna u proteklih šest godina, ali zašto nemamo uvid u financije – ljutito su prepričavali vjernici detalje nedavnog dramatičnog sastanka u crkvi mašući zapisnikom o primopredaji.
Sada su odlučili javno progovoriti.
– Velečasni Novak sigurno tuče minimalno 500.000 kuna godišnje. Od obiteljskog dara za crkvu ubire oko 200.000 kuna i tako već šest godina pa računajte, skupo naplaćuje sprovode, mise, vjenčanja, krizme. Ma nek’ tuče i milijun, sve opraštamo, samo neka se makne iz naše župe – rekao nam je ogorčeni Ivica Šešet.
Vjernici župnika optužuju za rastrošnost te upozoravaju da je dosad promijenio nekoliko automobila, kupio motocikl, igra golf i često putuje u inozemstvo. Takvu rastrošnost, kažu, ne žele tolerirati jer je riječ o njihovu novcu.

Anonimno pismo: Riječ je o šačici huškača
Primili smo u redakciju anonimno priopćenje gdje se vjernici koji traže Novakovu smjenu nazivaju „šačicom huškača“.
– Sukladno Pravilniku za provedbu financijskog sustava koji je u Crkvi važeći od 2000. godine, namjera našeg velečasnog Ivana Novaka bila je da se sva sredstva prilikom blagoslova kuća stave u župnu blagajnu iz koje bi se onda isplaćivale nagrade za crkvene službe: zvonara, orguljaša, sakristana i samog velečasnog – piše u tekstu potpisanom s ‘Vjernici župe Cirkvena’, koji za pobunu optužuju pojedince koji gledaju svoj privatni interes.
Kontaktirali smo službenim putem i Bjelovarsko-križevačku biskupiju, ali nismo uspjeli doći do njihovih izjava.

Orguljaš Mirko Kovačić pak odlučio je istupiti sa svojom pričom, župnik ga želi smijeniti jer mu se suprotstavio.
– Situacija je eskalirala kada mi je Novak priopćio kako će on uzeti novac koji su građani dobrovoljno davali meni i zvonaru, staviti to u župnu blagajnu pa nam isplaćivati nagrade. Nisam htio ići s njim u blagoslov, nikad nisam tražio naknadu, svi znamo kamo bi taj novac otišao. Ekonom Stipančević me optužio da lažem za oltarom, a potpisao je isti zapisnik kao i ja – rekao je Kovačić i dodao kako samo želi svoju crkvu nazad.
Nezadovoljan je i Ivan Kunjek, njegovu su kuću zaobišli prilikom blagoslova.
– Kad sam ih pitao zašto su me zaobišli, šutjeli su i jedino što su uspjeli izustiti jest da će doći drugi dan. Lagali su i nisu došli – rezignirano nam je ispričao Kunjek.
Povodom sumnji oko prodaje crkvenog zemljišta, stupili smo u kontakt sa Zoranom Vrhovskim koji je kupio crkvenu zemlju u Cirkveni koja se nalazila tik uz njegovu kuću nakon što je vodio pregovore s Biskupijom.
– Kad je došlo do plaćanja, rekli su mi da se obratim velečasnom Novaku, a on mi je rekao da mu najbolje odgovara gotovina i tako sam mu platio na ruke – rekao je Vrhovski i pokazao ovjereni ugovor kod javnog bilježnika na 15.000 kuna koliko je dao za zemljište.
Vjernici se pitaju kamo je otišao i taj novac jer su potpuno izgubili povjerenje u svog župnika. Kažu kako im unazad šest godina nije pokazao niti jedan financijski izvještaj, a za transparentnost poslovanja zaduženo je i ekonomsko vijeće župe gdje je postavio sebi bliske osobe.
– Ekonomsko vijeće radilo je svoj posao dok nije došao Novak, vijeće čine tri osobe, ono ima uvid u financije i jedna osoba mora zajedno sa župnikom supotpisati svako dizanje novca s računa. Novak mijenja članove vijeća čim postave pitanje oko financija i sam odlučuje o svemu– detaljno nam opisuje orguljaš Kovačić način poslovanja.
Izvještava: Admir Sinani