CIRKVENSKA POBUNA Vjernici protiv župnika: Šest je godina tu i već je promijenio pet automobila

Ja neću ostati na burzi, ima posla za nas svećenike - odgovara župnik


Autor: podravski.hr — 24.01.2018. / 11:45 Aktualno

Vjernici su u prepunoj crkvi sipali optužbe na račun župnika

Stotinjak mještana Cirkvene, naselja u općini Sveti Ivan Žabno kod Križevaca, pobunilo se protiv župnika Ivana Novaka i traže njegovu smjenu optužujući ga za malverzacije u poslovanju župe, nebrigu o crkvi i niz drugih (ne)djela. O svemu su pismom obavijestili kardinala Josipa Bozanića.
U župnoj crkvi Pohođenja Marijina održan je dramatičan sastanak vjernika i crkvenih predstavnika, na kojem se pojavio i župnik Ivan Novak. On je pred oltar stigao u pratnji dekana Mihilla Gojanija i ekonoma Bjelovarsko-križevačke biskupije Josipa Stipančevića. Reporter Podravskog lista bio je među vjernicima.
– Velečasni Ivan Novak vodi našu župu šest godina, od prethodnika je zatekao 170.000 kuna u župnoj blagajni i obnovljenu crkvu. Danas nitko ne zna gdje su ti novci koji su trebali poslužiti za vraćanje kredita. Prodao je dio crkvene zemlje, ne znamo po kojoj cijeni niti za koju namjenu. Otkad je kod nas, promijenio je pet automobila, kupio motor, igra golf i redovito putuje po stranim zemljama – srdito nam se obratila starija gospođa.

Biskupijski ekonom Josip Stipančević i župnik Ivan Novak odgovarali na optužbe vjernika

Vjernici su redom istupali iz crkvenih klupa i nizali probleme koji ih smetaju, od netransparentnog poslovanja do privatnih relacija. Salve optužaba srušile su se na mjesnog župnika. Situacija je dodatno eskalirala pokušajima ekonoma Biskupije Josipa Stipančevića da objasni kako se sve provodilo po Crkvenom zakonu, kako su troškovi crkve veliki, a naveo je i da svećenik prima nagradu koja iznosi oko 6000 kuna mjesečno.
– Građani ne mogu smijeniti župnika, u crkvi nema demokracije, to je pitanje za biskupa. Treba moliti za župnika – kazao je Stipančević okupljenom mnoštvu koja je negodovanjem i bukom prihvatila njegove riječi.
– Ja neću ostati na burzi, ima posla za nas svećenike – zaključio je pak prozvani župnik, vlč. Novak.
Više o svemu pročitajte u ovotjednom broju Podravskog lista, a u idućem broju u ponedjeljak objavljujemo pozadinu pobune vjernika protiv župnika te dokumente koji otkrivaju financijsko stanje župe.
Izvještava: ADMIR SINANI