Cistična fibroza: Ministarstvo podržalo uvrštavanje lijekova koji život znače na listu HZZO-a

Mjesecima Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje nije imao sluha za molbe Hrvatske udruge oboljelih od cistične fibroze. No, danas je stigla sretna vijest.

Na današnjem sastanku predstavnici spomenute udruge dobili su punu podršku Ministarstva zdravstva i Vlade Republike Hrvatske da se hitno na listu obaveznih lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje uvrste lijekovi Kaftrio, Kalydeco i Orkambi.

Naravno, trebat će pričekati da se vidi hoće li to doista biti hitno, no ovi pozitivni signali ukazuju da bi oboljeli od cistične fibroze i članovi njihovih obitelji uskoro ipak mogli mirnije živjeti.

Naime, spomenuti lijekovi djeluju na uzrok bolesti i spašavaju život.

Mlada Koprivničanka Janja (u sredini) i njeni roditelji s nestrpljenjem očekuju uvrštenje lijekova na listu HZZO-a // Foto: Facebook

“Svatko od oboljelih ima pravo na dugotrajan i normalan život koji mu ovi revolucionarni lijekovi mogu omogućiti”, poručili su iz udruge čije je predstavnike u Ministarstvu zdravstva primio državni tajnik Silvije Bašić.

Udruga je u međuvremenu pokrenula i kampanju ”Kaftrio – udah života” u kojoj su sudjelovale mnoge poznate osobe iz hrvatskog društvenog i sportskog života.

Naslovna fotografija: I nogometaši Slavena Belupa podržali su kampanju ”Kaftrio – udah života” // Foto: Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI