Cjepivo s Oxforda učinkovito je 70 posto, a Hrvatskoj ide 2.7 milijuna doza

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Tvrtka AstraZeneca priopćila je da njezino cjepivo protiv koronavirusa, razvijeno u suradnji s britanskim sveučilištem Oxford, ima prosječnu učinkovitost od 70 posto, a rezultate je objavio i BBC.

AstraZeneca najnovija je farmaceutska tvrtka koja je, nakon američkih Pfizera/BionTecha i Moderne, objavila pozitivne rezultate u znanstvenoj utrci prema cjepivu s 95 posto učinkovitosti.

“Učinkovitost i sigurnost ovog cjepiva potvrđuju da će ono biti visoko efikasno u borbi protiv covida-19 i da će imati neposredni utjecaj na ovaj hitan javnozdravstveni problem”, rekao je Pascal Soriot, izvršni direktor AstraZenece.

Za sada se računa da cjepivo ima prosječnu učinkovitost od 70 posto. Naime, kada su dobrovoljci dobili dvije visoke doze cjepiva, zaštita je bila 62 posto, ali kada su najprije dobili nisku dozu cjepiva, a potom visoku, zaštita se podigla na 90 posto, stoga se smatra da se općenito efikasnost cjepiva može podići na 90 posto iako nije poznato zašto postoji tolika razlika.

Oksfordsko cjepivo znatno je jeftinije od američkih te ga je lakše ga skladištiti i transportirati. Proces razvoja cjepiva koji inače traje i do deset godina britanski istraživači obavili su za otprilike deset mjeseci, napomenuo je BBC.

Vlada je naručila 100 milijuna doza, što je dovoljno za imunizaciju 50 milijuna ljudi. U ispitivanjima je sudjelovalo više od 20 tisuća volontera od kojih jedna polovica u Ujedinjenom Kraljevstvu, a druga u Brazilu.

Na Oksfordsko cjepivo dobro reagiraju starije dobne skupine. Ljudi u 60-im i 70-im godinama razvili su snažan imunološki odgovor što znači da bi cjepivo moglo pružiti dobru zaštitu najugroženijima.

Znanstvenici koji rade na razvoju cjepiva proveli su drugu fazu kliničkih ispitivanja na 560 zdravih dobrovoljaca te su izvijestili da su rezultati “ohrabrujući”. Trenutno se radi na trećoj fazi testiranja koje bi trebalo odgovoriti na pitanje može li cjepivo spriječiti zarazu koronavirusom. Preliminarni rezultati treće faze kliničkih ispitivanja trebali bi biti objavljeni u narednim tjednima.

Sudionici druge faze ispitivanja primili su ili dvije doze tog cjepiva ili placebo.

“Ispitanici sve tri dobne skupine (18-55, 56-79 i 70+) koji su primili cjepivo imali su slične razine neutralizirajućih antitijela i reakcija T stanica”, naveli su istraživači i dodali kako tijekom ispitivanja nisu zabilježeni nikakvi štetni zdravstveni problemi, odnosno nuspojave. Dva tjedna nakon druge doze, više od 99 posto sudionika imalo je neutralizirajuća antitijela, a također dva tjedna nakon prve doze cjepiva zabilježen je vrhunac reakcije T stanica, još jedne mjere dobre reakcije imunološkog sustava.

Podsjetimo, Europska komisija dogovorila je isporuku cjepiva sa šest kompanija, od kojih je jedno upravo cjepivo koje razvijaju znanstvenici s Oxforda zajedno s kompanijom AstraZeneca.

Za zemlje Europske unije trebalo bi biti osigurano najmanje 300 milijuna doza, od čega bi Hrvatska trebala dobiti 2.7 milijuna.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI