COVID potvrde od utorka – pogledajte sve detalje novih pravila

Od utorka 16. studenog će na snazi biti obavezne COVID potvrde u svim javnim prostorima, državnim, lokalnim i regionalnim ustanovama, ali i na događanjima u zatvorenom prostoru. Nacionalni Stožer upravo održava novinsku konferenciju na kojoj je pojasnio način provedbe i podsjetio na nove epidemiološke mjere.

Odgovornost za provođenje mjera i COVID potvrda morat će preuzeti ravnatelji ustanova i organizatori događaja… Svi koji će se ipak odlučiti na česta testiranja kako bi mogli na posao to će učiniti besplatno na teret poslodavca, a njima će račune, kako je i obećano, podmiriti država. Koliko će ova besplatna testirajna trajati još nije poznato. S druge strane građani koji će koristiti usluge tih ustanova to moraju učiniti na svoj trošak.

-Svi lokalni i javni dužnosnici i oni koji rade u njihovim trgovačkim djelatnostima, a koji dolaze na posao neće to moći bez testiranja, osim ako već nemaju COVID potvrde. To moraju učiniti najmanje dva puta tjedno, a kad odlučit će poslodavac. Bit će više od tisuću testnih mjesta, a popis se vidi na stranicama HZJZ-a te Ravnateljstva civilne zaštite. Potvrde moraju dati na uvid osobama koje poslodavac za to ovlasti. To moraju činiti i građani koji tamo dolaze. Oni koji će to odbiti, predočiti potvrdu – ne mogu ući u te prostorije.

Moći će, ako imaju uvjete, testirati i poslodavci. Također, moći će se obaviti na svim mjestima gdje ima bar jedan liječnik ili farmaceut. Testirati će i sve ljekarne koje iskažu interes, kao i svi liječnici obiteljske medicine, ginekolozi i stomatolozi…

To se ne odnosi na one mlađe od 16 godina, školarce i studente, roditelje koji dolaze u vrtić po djecu, dok će roditelji koji primjerice dolaze na roditeljski u školu morati imati COVID potvrde. Iznimke postoje i u slučajevima primjerice kad u Pošti preuzimate pošiljku čije bi nepreuzimanje moglo imati pravne posljedice ili štetu po onoga koji bi ju trebao preuzeti ili ako pratite u ustanovu osobu koja se ne može brinuti za sebe. Same uvjete testiranje i koji se testovi priznaju možete vidjeti na stranicama HZJZ-a.

-Dali smo preporuku poslodavcima i na koje se ovo ne odnosi (privatnici) da i oni uvedu obaveznu COVID potvrdu no to bi trebalo biti na njihov trošak – napomenuo je Davor Božinović, prvi čovjek Nacionalnog stožera.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI