Čovjek koji je stotini djece ukrao maturalac htio raditi u Njemačkoj. No, sud mu ne da putovnicu

Radi se o poduzetniku optuženom da je 2015. godine prisvojio 335.000 kuna od uplaćenih školskih maturalaca i to uime svoje tvrtke u Čakovcu


Autor: podravski.hr — 10.12.2018. / 11:43 Aktualno

Tihomir Kokolek tijekom privođenja na sud

Mnogi su već odlučili potražiti sreću u Njemačkoj, to je bila želja i Tihomira Kokoleka iz Ludbrega, no, ima jedan problem – sud mu to ne dopušta. Radi se o poduzetniku optuženom da je 2015. godine prisvojio 335.000 kuna od uplaćenih školskih maturalaca i to uime svoje tvrtke u Čakovcu. Protiv njega se zbog toga vodi kazneni postupak te je potvrđena optužnica.
Sud u Čakovcu glatko je odbio njegov zahtjev da mu dopusti odlazak na rad u inozemstvo. Tihomir Kokolek, čovjek optužen za prijevaru učenika i roditelja iz devet osnovnih škola, sudu je preko svog odvjetnika naveo da se dogovorio s inozemnim poslodavcem o radnom odnosu, ali to ne može realizirati jer mu je oduzeta putovnica i zabranjen izlazak iz države. Čak je obećao da će, ako dobije putovnicu, svakog ponedjeljka dolaziti u ludbrešku policiju i tamo obaviti svoju obavezu javljanja svakog ponedjeljka, koju mu je odredio sud.
– Naveo je da mu ne pada na pamet da ponovno napusti državu bez dozvole, da je protiv njega određeno jamstvo u iznosu od 250.000 kuna i da se sam po povratku iz Tunisa predao djelatnicima policije – navedeno je u obrazloženju sudske odluke kojom se odbija Kokolekov zahtjev.
No, baš je spomenuti Tunis bio ključan zašto je sud odbio njegov zahtjev.
– Utvrđeno je da se optuženik četiri mjeseca nalazio u različitim inozemnim državama, od čega je najviše vremena proveo u Tunisu, a iz iskaza optuženika te iskaza svjedoka proizlazi da optuženik na području Tunisa ima prijateljicu, s kojom je u intimnoj vezi te da u Tunisu ima poznanike – ističe sud.
Kokolek je, tvrdi sud, 2015. godine otišao u inozemstvo znajući da se protiv njega vode krim-istraživanja te su PU varaždinska i međimurska u više navrata pokušale utvrditi njegovo boravište. No, on tvrdi da je tamo otišao zbog toga jer je u četiri navrata bio pretučen i bio u strahu za svoj život.
Sud nije povjerovao Kokoleku da Hrvatsku kani napustiti s namjerom da se zaposli, jer nije naveo ime poslodavca ni priložio dokaz.
– Budući da je optuženik već jednom napustio područje Republike Hrvatske i postoji mogućnost ponovnog napuštanja, sud smatra da i dalje postoje opravdani razlozi da se optuženiku ne dozvoli boravak u inozemstvu – presudio je Općinski sud u Čakovcu i odgodio međunarodnu poslovnu avanturu Tihomiru Kokoleku. (md)

Tihomir Kokolek tijekom privođenja na sud

FOTO: CROPIX