Čovjek pivovara: Zbog rijetkog sindroma postane mrtav pijan ako pojede komad kolača

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Nick Carson boluje od rijetkog sindroma kojeg nazivaju sindromom auto-proizvodnje piva. Neobično je koliko i zvuči jer se ovaj Britanac može prilično napiti od, primjerice, komadića kolača. Zbog toga stalno sa sobom mora nositi alkotest.

Sindrom auto-proizvodnje piva je sindrom u kojem se tijelo ponaša kao pivovara – u želucu mu ugljikohidrati fermentiraju i proizvode alkohol pa na njega i kriška torte ima učinak kao nekoliko piva na obične ljude.

Nažalost, njegovo tijelo stalno ‘traži’ ugljikohidrate iako se on doslovno može onesvijestiti kada ih jede. Efekt je sličan kao kod alkoholičara koji trebaju piće da bi započeli dan.

Nick je razvio bolest nakon što je bio izložen jakim kemikalijama na poslu prije gotovo 20 godina. Liječnici godinama nisu znali što se dešava sve dok njegova supruga nije gledala emisiju na televiziji u kojoj je bilo riječi o ovom neobičnom sindromu.

“Praktički sam postao alkoholičar i to ne svojom voljom. Ovaj sindrom od vas radi alkoholičara bez obzira želite li vi to ili ne”, pojašnjava Nick za The Mirror.

“Pojedem li samo malo ugljikohidrata ili šećera uskoro sam prilično pijan. Trudim se jesti Keto dijetu, ali teško je jer u svemu ima ugljikohidrata. Može mi se desiti da od potpuno trijezne osobe u mojem krvotoku imam razinu alkohola koja je tri puta iznad dopuštene razine za upravljanje automobilom u svega nekoliko minuta, što je prilično zastrašujuće. Uopće nije zabavno i često mi se dogodi da nemam pojma gdje sam bio i što sam radio”, priča te dodaje kako tada najčešće govori gluposti i hoda u krug.

“To je kao mjesečarenje u kojem obavljate stvari – nemate pojma što radite, ali i dalje radite i obavljate stvari”, kaže Nick.

Prisjeća se kako je jednom pojeo malu porciju čipsa snižene masnoće. Od toga je bio toliko pijan da je ležao na kauču i povraćao da bi se na kraju, 45 minuta nakon što je pojeo čipse, onesvijestio. To je bio trenutak kada je shvatio da s njim nešto nije u redu, a simptomi su bivali sve gori.

Bilo je to 2003. godine kada je Nick prvi put primijetio simptome ABS-a. Na poslu je nanosio jako otapalo za pod i kući se osjećao vrlo loše, prije nego što se onesvijestio.

“Liječnici su rekli kako prekomjerno izlaganje otapalu pokreće reakciju i kad sam jeo slatku hranu i ugljikohidrate, dodavao sam ulje na vatru i fermentirao tu hranu “, pojasnio je Nick svoje stanje.

Nekoliko je stvari koje će potaknuti ovaj sindrom, a jedna od njih su antibiotici, ali uglavnom je to niz raznih faktora.

“Počeo sam imati nevjerojatno potrebu za kolačima, a inače uopće ne volim slatko. Ponekad sam se osjećao kako bih ubio za komad kolača. Sindrom potiče centar za glad u mozgu”, kaže Nick koji pokušava izbjegavati namirnice koje će ga učiniti pijanim, ali stalno uz sebe nosi alkotest kako bi bio siguran da je trijezan.

kaže kako mu se ljudi smiju i ne vjeruju mu iako su posljedice ovog sindroma ozbiljne i neugodne.

“Nekad mi se ljudi rugaju i govore mi kako sam barem jeftin za izvesti van jer mi ne treba plaćati piće, ali zapravo je grozno. ne samo da se nekih stvari ne sjećam nego se i ponašam grozno te se drugi dan osjećam loše i krivo zbog stvari koje sam rekao ili uradio”, kaže, ali dodaje kako se ne da smesti te se trudi živjeti sretno i normalno.

“Trudim se povećavati broj dobrih bakterija u crijevima pa jedemo puno povrća i proteina, svaki čas se testiram na alkotest i puno učim o ovom stanju. Mislim da se dobro snalazimo”, zaključuje.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI