CRKVA U KRIZI Na područjima Koprivnice i Đurđevca više građanskih, nego vjerskih brakova

Posebno je zanimljivo kako prošle godine na matičnim područjima u Svetom Ivanu Žabnu i Svetom Petru Orehovcu nije sklopljen niti jedan jedini građanski brak


Autor: podravski.hr — 23.01.2019. / 9:28 Stil

Patricia i Hrvoje Karas prošle su se godine vjenčali u crkvi

Hrvoje Karas iz Kozarevca kod Kloštra Podravskog, višestruki prvak Hrvatske u motokrosu, i Patricia Pernar jedan su od ukupno 255 parova koji su lani brak sklopili u crkvi. Broj vjerskih brakova u našoj je županiji i dalje nešto veći od onih građanskih, kojih je prošle godine bilo 222, ali ta se razlika iz godine u godinu topi.

Sudbonosno da Karasi su izrekli u crkvi u Kozarevcu, a ni u jednom trenutku, ističu oni, nije bilo upitno hoće li sklopiti crkveni ili civilni brak.

– Oboje smo kršćanski odgajani i logičan slijed je bilo i crkveno sklapanje braka. Uz to, za nas je vjenčanje u crkvi ljepše i svečanije, a i sami zavjeti koje mladenci izriču jedan drugome imaju veću težinu i značaj – ističu Hrvoje i Patricia kojima je sklapanje braka kod matičara u suštini formalnost, a ne nešto svečano i uzvišeno.

Prema podacima Ureda državne uprave u Koprivnici, lani je na području županije sklopljeno ukupno 477 brakova, što je oko pet posto manje nego godinu ranije. Na matičnom području koje pokrivaju Koprivnica i Đurđevac građanskih je brakova oko 60 posto, a u Križevcima otprilike 45 posto. Posebno je zanimljivo kako prošle godine na matičnim područjima u Svetom Ivanu Žabnu i Svetom Petru Orehovcu nije sklopljen niti jedan jedini građanski brak, a crkvenih je bilo ukupno 40-ak.

Ukupan broj sklopljenih brakova u padu je već godinama. Na koprivničkom matičnom području lani ih je bilo četiri posto manje nego preklani, na križevačkom 15 posto, a na području Virja čak 37 posto. Jedina svijetla točka bio je Đurđevac u kojem je brakova bilo 22 posto više nego tijekom 2017. godine. No, je li riječ o trendu – pokazat će vrijeme.

Da se sutra ženite ili udajete, gdje biste to učinili?

View Results

Loading ... Loading ...

Za razliku od naše županije, na području Hrvatske u prvih osam mjeseci 2018. godine građanski sklopljeni brakovi bili su češći od vjerskih: građanskih je bilo oko 6550, a vjerskih 6170. Premda brojke nisu konačne, čini se kako je nastavljen trend od pretprošle godine u kojoj se broj civilnih i vjerskih brakova gotovo izjednačio. A prije samo desetak godina vjerska su vjenčanja činila čak dvije trećine svih sklopljenih brakova.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, brakovi sklopljeni samo kod matičara tijekom 2017. činili su većinu u šest županija: Primorsko-goranskoj, Istarskoj, Virovitičko-podravskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Sisačko-moslavačkoj i Gradu Zagrebu koji također ima status županije. S obzirom na trend, nije nemoguće da se toj skupini ove ili iduće godine pridruži i naša županija u kojoj je lani bilo tek 30-ak vjerskih brakova više. (db, sm, rm)

Bivši doministar Darko Ledinski brak je lani sklopio kod matičara

FOTO: ĐURO GRČIĆ, NIKOLA WOLF