Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

CRNA 2021. GODINA: Pregled događaja koji su nas protekle godine zavili u crno

Iza nas je godina koja nas unatoč svoj nedaći s koronavirusom ponovno nije poštedjela ružnih trenutaka, ljudskih tragedija i tužnih sudbina koje su nas do kraja rastužile i ako ništa drugo, potaknule na razmišljanje koliko smo prolazni, smrtni i ranjivi. Bila je to godina tuge, ali možda i godina nade, da će 2022. godina biti bolja. U pregled događanja crne kronike zaista je bilo teško staviti sve ružne događaje koji su nas skamenili i uznemirili, no donosimo pregled većine najupečatljivijih crnih događaja protekle godine

Nožem ubio brata

Dado Lukač (52) u nedjeljno jutro 29. kolovoza pronađen je mrtav u obiteljskoj kući u naselju Gračina pored Križevaca. Za njegovu smrt osumnjičen je njegov stariji brat Siniša kojeg su policajci odmah nakon otkrića strašnog zločina uhitili u jutarnjim satima. Ubojstvo je počinjeno nožem, a jedini svjedok krvavog zločina bio je njihov otac koji je nepokretan. Najbliži rođaci, mještani, zajednica i javnost, bili su zgroženi činom bratoubojstva. Mještani su posvjedočili kako su svađe u njihovu domu bile česte, no kako policija nije kod njih intervenirala. Točan motiv ubojstva niti danas nije poznat. Osim tog strašnog čina, tijekom godine vukli su se repovi ili otkrivani detalji prošlih zločina. Tako je krajem veljače uhićena i treća osoba osumnjičena za zvjersko razbojništvo Josipa Horvata koje se dogodilo 1. studenog 2019. godine u Selniku pored Ludbrega.

Ubojica završio na liječenju

Riječ je o 35-godišnjem muškarcu s dvojnim hrvatskim i BIH državljanstvom. U bijegu se i dalje nalazi 40-godišnji državljanin BIH za kojim je raspisana međunarodna tjeralica, a otprije je optužnica podignuta protiv dvojice osumnjičenika starih 23 i 32 godine, koji su prvi pali u ruke pravosuđa. Josipa su opljačkali i prebili te je kasnije preminuo u bolnici od posljedica premlaćivanja. U travnju smo doznali kako Alojz Mazurek (84), koji je sredinom listopada prošle godine nožem iskasapio suprugu Slavicu, neće ići u zatvor. Utvrđeno je, naime, kako je riječ o psihički bolesnom čovjeku koji će se, umjesto boravka u zatvoru, do kraja života liječiti u psihijatrijskoj ustanovi.

Zapalio se na psihijatriji

Ružna se nesreća dogodila 10. ožujka na odjelu Psihijatrije koprivničke Opće bolnice. Muškarac (69), inače pacijent odjela Psihijatrije koprivničke Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek, podlegao je ozljedama nakon što se 10. ožujka teškom opekao prilikom paljenja cigarete. Zapalio si je dijelove odjeće pri čemu je teško opečen, a preminuo je krajem travnja u bolnici u Zagrebu. Slučajem se nakon policije bavilo i državno odvjetništvo, no nisu utvrđeni nikakvi propusti medicinskog osoblja, liječnika, niti vodstva odjela i bolnice.

Nadalje, ne možemo ne zaboraviti brojne prometne nesreće koja su nas zavile u crno. Prema policijskoj statistici, na području PU koprivničko-križevačke do početka prosinca dogodilo se 655 prometnih nesreća u koljima je pet osoba smrtno stradalo, 58 ih je zadobilo teške, a 210 osoba lakše ozljede.

U izlijetanju motocikla u Sokolovcu poginula je mlada liječnica

Poginula mlada liječnica

U koprivničkom kraju jedna od najtragičnijih bila je nesreća u kojoj je 2. listopada u Sokolovcu izletjela motociklom i na mjestu poginula mlada liječnica Suzana Zeko (27). Na motociklu je stradao i 31-godišnji motociklist Goran Hehet koji se 30. kolovoza u Novom Glogu kod Svetog Ivana Žabna sudario s teretnjakom te izletio, udario u most kolnog ulaza i dvorišno-žičanu ogradu s betonskim stupovima te na mjestu poginuo. Posebno je upečatljiva bila je stravična nesreća u Kunovec Bregu u kojoj je ljetos poginula mlada aktivistica, dobrotvorka i medicinska sestra Petra Horvat iz Poljanca kod Ludbrega. U sjećanje užasa urezani su i još uvijek svježi prizori pogibije Dragutina Petrića (76) iz Otočke koji je stradao upravljajući traktorom u sudaru s terencem između Gole i Gotalova. Legradski je kraj krajem veljače posebno potresla pogibija poznatog navijača i sportskog djelatnika Ricarda Vrbanića koji je skončao na cesti između Đelekovca i Legrada u izlijetanju automobila. Virje je zavila u crno smrt 18-godišnjaka Petra Sočeca koji je u zagrebačkoj bolnici podlegao ozljedama nakon strašne nesreće 24. listopada u tom mjestu, a u svježem sjećanju Ferdindovčana još je uvijek smrtno stradavanje Franje Kucela (52) koji je preminuo na mjestu izlijetanja u Ulici Krajnica. Užasnula nas je i pogibija 29. studenoga Nikoline Volarić (25) porijeklom iz Molva, koja je stradala u stravičnoj prometnoj nesreći na cesti između Kloštra Podravskog i Kozarevca. Naši su ljudi stradavali i u Međimurju. Tako je 30. lipnja cijelu Hrženicu i okolicu u crno zavila vijest o pogibiji Gorana Ratkajeca (40) koji se poslije 14 sati vraćao s posla, a radio je u stanici za tehnički pregled vozila u Donjoj Dubravi. Vozio je prema Hrženici nedaleko od Ludbrega gdje živi, no sudario se s automobilom kojim je njemu ususret nepropisno pretjecao 21-godišnji vozač. Također je poginuo na mjestu.

Ostali bez Slobodana Sudeca

Osim na koprivničkom, tragedije nisu zaobišle ni ljude ludbreškog kraja. Prijatelji sporta 19. lipnja ostali su bez čuvenog nogometaša i trenera Slobodana Sudeca Sukija. Nesreća se dogodila u Poljancu kada je Sudec upravljajući svojim peugeotom u smjeru Ludbrega u desnom zavoju izletio te udario u betonski stup i na mjestu poginuo.  

Sportsku je javnost zatekla pogibija nogometaša i trenera Slobodana Sudeca

Osim nesreća na prometnicama koje je sve teško nabrojati i kategorizirati jer su sve jednako prestrašne, događalo se i drugih tragedija izvan njih, poput smrtnog stradavanja negdašnjeg voditelja KUD-a iz Cirkvene Mirka Kovačića (71) kojeg je u polju kod Cirkvene 27. travnja nasmrt prikliještio traktor, kao i smrtno stradavanje 58-godišnjaka 6. lipnja u prevrtanju traktora u polju kod Svete Helene nedaleko od Križevaca.

Partneri izgorjeli u požaru

Niti vatra nije zaobišla naša domaćinstva, a u brojnim požarima kojima smo svjedočili i u kojima je nastala poveća materijalna šteta, dva su bila posebno strašna zato što su sa sobom odnijela ljudske živote. U svibnju su u Dropkovcu nedaleko od Križevaca u požaru obiteljske kuće poginuli Stjepan Šatvar (74) i Katica Blažok (54). Stjepan, koji je bio polupokretan, i Katica duže su vrijeme živjeli zajedno, a susjedi su nam o njima ispričali kako su bili dobri i pristupačni te uvijek spremni pomoći. Do požara je došlo zbog kvara na električnim instalacijama. U strašnom požaru koji se dogodio 24. listopada u Budančevici smrtno je stradao Luka Sabolić (58). Spasa za njega nije bilo, tijelo mu je do dolaska vatrogasaca potpuno izgorjelo, a pretpostavlja se kako je požar izbio zbog kvara peći na lož-ulje kojom se nesretni dobričina grijao.

Jezera uzela dva života

Posebno ružan bio je srpanj kada su umjetna jezera odnijela u nepovrat dva mlada života. U jezeru Čingi Lingi pokraj Molva utopio se 23-godišnjak iz Bjelovara. Nesretni mladić bio je na kupanju s prijateljima i u jednom trenutku samo je nestao pod vodom. Iako su prijatelji brzo reagirali, nisu ga uspjeli izvući iz vode. Beživotno tijelo 23-godišnjaka iz jezera su izvukli policijski ronioci. Od prijatelja koji je bio s njim u trenutku utapanja saznali smo kako su trojica mladića odmah skočila u vodu kako bi ga spasili, no bilo je prekasno. Mladić (22) iz Kolarca, mjesta u općini Gornja Rijeka pored Križevaca, utopio se na akumulacijskom jezeru varaždinske hidroelektrane u Gornjem Krušancu. Njegovo tijelo nakon potrage pronašli su ronioci čakovečke Javne vatrogasne postrojbe.

Nakon pada preminuo dječak (4)

Užasna tragedija zadesila je 31. listopada jednu obitelj iz okolice Križevaca. Dječak (4) stradao je u padu s očeva traktora i zadobio višestruke po život opasne ozljede glave i tijela. Nakon zbrinjavanja u koprivničkoj Općoj bolnici, u teškom je stanju premješten u Jedinicu intenzivnog liječenja Klinike za dječje bolesti u Zagrebu. Nažalost, unatoč velikom trudu liječnika, 5. studenoga preminuo je od teških ozljeda mozga.

Utopio se u svojoj cisterni

Tragedija koja je potresla đurđevački kraj zbila se u vinogradarskom predjelu Molvice pokraj Đurđevca 12. listopada ove godine. U cisterni za vodu pronađeno je tijelo 62-godišnjeg Andrije Perčulije. Njegovo beživotno tijelo našla je šogorica koja mu je svakodnevno donosila hranu, a poznanici smatraju kako je Andriji pozlilo dok je uzimao vodu iz cisterne te da je pao u nju, što je za njega bilo kobno. Tragična Andrijina smrt šokirala je Budrovčane koji ističu kako je bio dobričina, no posebno ga je pogodila smrt supruge nakon čega se shrvan povukao u svoju klijet.

Dva slučaja ropstva

Vjerojatno nas je sve zajedno šokirao slučaj ropstva, gotovo nezamisliv u modernom društvu. Poduzetnik (65) iz Erdovca, mjesta u sastavu grada Križevaca, u srpnju je završio u istražnom zatvoru zbog sumnje da je punih 28-godina 66-godišnjaka kod sebe držao kao svog privatnog roba kojeg je bez ikakve naknade prisiljavao na svakodnevni teški fizički rad oko stoke, na poljoprivredi i u kući, tjelesno ga zlostavljao i držao ne osiguravajući mu osnovne higijenske uvjete i adekvatan prostor za život. Istražujući priču na vidjelo je izašli su mračni, za 21. stoljeće, nesvakidašnji i zastrašujući detalji teškog života 66-godišnjaka čiju je tešku životnu situaciju do kraja iskoristio njegov zao ‘gospodar’. Nažalost, ovo nije bio jedini slučaj ropstva. Početkom godine podignuta je optužnica protiv 67-godišnjeg vlasnika farme u Novigradu Podravskom koji se tereti da je punih devet godina u ropstvu držao svog radnika (50). Svom je ‘robu’ okrivljeni tiranin ograničavao slobodu kretanja i socijalne kontakte jer mu nije dopuštao da odlazi od njega, a kad bi pobjegao od njega, vraćao ga je nazad k sebi vičući na njega i pljuskajući ga, a znao ga je i udarati nogom, hvatati za vrat i gušiti. Jednom ga je udario i lončićem po glavi.

Policajcu zatvor zbog mita

Naše je pravosuđe u travnju do kraja poslalo poruku podmićenim policajcima kako će završiti. Odlukom Vrhovnog suda koprivničkom prometnom policajcu (53), koji je presudom Županijskog suda u Zagrebu zbog primanja mita osuđen na 11 mjeseci uvjetnog zatvora, povećana je kazna na godinu dana bezuvjetnog zatvora. Prema presudi Županijskog suda u Zagrebu, koprivnički je prometni policajac tijekom obavljanja svoje dužnosti čak osam puta tijekom 2018. godine primio mito od vozača kojima je utvrdio razne prometne prekršaje te ih je nakon toga pustio. Sve zajedno dokazano mu je da je uzeo 1600 kuna mita. Pravdao se teškom životnom situacijom što je isprva zagrebački Županijski sud uvažio, no nakon žalbe USKOK-a Vrhovnom sudu, ta mu je kazna zamijenjena za bezuvjetni zatvor.

‘Bombašima’ potvrđen zatvor

Završni dio pregleda ostavili smo za pravosudne predmete koji su 2021. godine dobili svoj pravomoćni, ili nepravomoćni sudski epilog nakon višegodišnjeg sudovanja. Krajem godine Vrhovni sud potvrdio je presudu kojom su bivši ljubavnici Valentina Brunec i Nikola Laboš proglašeni krivima zbog pokušaja ubojstva Valentinina supruga Hrvoja Bruneca. Osuđeni su svaki na šest i pol godina zatvora, a iza rešetaka će provesti dvije i pol godine zato što su u istražnom zatvoru bili sveukupno četiri godine. Osuđeni su zato što su početkom prosinca 2014. godine bombom pokušali smaknuti Valentinina supruga sve kako bi nesmetano mogli nastaviti svoju ljubavnu romansu. Osuđeni su sedam godina od počinjenog zločina.

Osuđena propala poduzetnica

Nakon pet godina sudovanja pala je, zasad nepravomoćna osuđujuća presuda protiv Mirjane Indir (55), vlasnice propale koprivničke tvornice obuće Talus Mirjana Indir (55) koja je zbog neisplate plaća radnicima, pogodovanja vjerovnicima, nevođenja poslovnih knjiga i utaje poreza osuđena na godinu dana uvjetnog zatvora. U državni proračun mora uplatiti nešto više od 118.000 kuna utajenog poreza za zakonskom zateznom kamatom, a oštećene radnice privatnom parnicom moraju do 530.000 kuna plaća, koliko im je Mirjana Indir nije isplatila. Pravosudna priča u ovom predmetu nije gotova, prenosi se u sljedeću godinu zato što su se tužitelji nezadovoljni presudom žalili; zahtjevaju bezuvjetan zatvor.

Spice

Završetak našeg godišnjeg pregleda crne kronike pripao je ‘kraljici’ svih naših pravosudnih procesa, ‘aferi nad aferama’, čuvenom Spiceu. Pet godina od izricanja nepravomoćne presude u ‘aferi Spice’, u kojoj su bivši predsjednik Vlade Damir Polančec te čelnici Podravke Darko Marinac, Zdravko Šestak, Josip Pavlović i Saša Romac te čelnik varaždinske Fima grupe Milan Horvat oslobođeni krivnje da su pokušali preuzeti Podravku novcem kompanije i oštetili tvrtku za 382 milijuna kuna, Vrhovni sud je potvrdio ne samo da okrivljeni nisu krivi, već i je i jedna osuđujuća preinačena u oslobađajuću presudu. U listopadu je već nastupila zastara u glavnom predmetu Spice, onom u kojem se okrivljenike tereti za zločinačko udruživanje, a u posljednjem predmetu proizašlom iz tog ‘notornog’ Spicea nepravomoćno je krajem godine donesena oslobađajuća presuda i u Aferi Adria. Bivši članovi uprave Podravke Josip Pavlović i Saša Romac te vlasnik zadarske Adrije Miodrag Lacić nepravomoćno nisu krivi za nezakonito preplaćivanje posla Podravke zadarskoj Adriji, u aferi teškoj više milijuna kuna. Tako su svi predmeti proizašli iz Spicea, pravomoćno ili nepravomoćno završili oslobađajućim presudama.

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Novi Limitator

Jel bi se porez trebal naplatiti za kleti ko za kuće za odmor ?

Preko društvenih mreža

Mladić mamio dijete (13) s ciljem spolne zloporabe, pronašli mu i dječju pornografiju

Casino Bonus Bez Uplate i Bonus Kodovi

Gradit će elektranu

Doznajemo: Potvrđen izvor geotermalne vode, kreću istraživanja na drugom polju

Držanje životinje bez nadzora

Pas pobjegao iz dvorišta i ugrizao starijeg muškarca

Za nove klupe i kućice, sadnju stabala i voćaka...

Dobili 20 tisuća eura za poboljšanje uvjeta u dječjem vrtiću

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI