CRNE PROGNOZE Podravka i drugi dobavljači morat će otpisati 77 posto potraživanja od Agrokora

Vrijednost koncerna iznosi 19,7 milijardi kuna, a masa stvarnih tražbina popela se na 44,6 milijardi kuna


Autor: podravski.hr — 17.12.2017. / 20:02 Aktualno

Podravka će dobiti nešto dionica novog Agrokora

Agrokorovi dobavljači, po svemu sudeći, morat će otpisati čak 77 posto svojih potraživanja, a 23 posto moći će pretvoriti u dionički kapital, odnosno vlasnički udjel u novoj, restrukturiranoj kompaniji. Proizlazi to iz opsežne analize koju su za Jutarnji list izradili stručnjaci investicijskog društva N3 Capital partners.
Prema njihovoj iscrpnoj financijskoj analizi utemeljenoj na svim dostupnim podacima i brojkama, dobavljači bi u konačnoj nagodbi mogli najgore proći jer njihove tražbine nemaju snažne instrumente osiguranja, za razliku od novih kreditora koji su ušli u roll up model i drugih financijskih vjerovnika koji imaju jake kolaterale na brandove, dionice i imovinu posrnule Todorićeve kompanije.
To, dakle, znači kako će Podravka i drugi dobavljači vrlo vjerojatno morati pristati na otpis 77 posto svojih potraživanja. U Podravkinu slučaju to bi moglo iznositi nekoliko desetaka milijuna kuna, što nije značajan iznos. No, taj otpis umanjit će poslovni rezultat kompanije, odnosno profitabilnost.
Prema analizi stručnjaka iz tvrtke N3 Capital partners, koju je jučer objavio Jutarnji list, trenutačna vrijednost koncerna iznosi 19,7 milijardi kuna, a masa stvarnih tražbina popela se na 44,6 milijardi kuna. No, investitori koji su ušli u roll up model naplatit će se u cijelosti (u dionicama i budućem dugu, odnosno imovini), u drugom su redu oni koji imaju snažne instrumente osiguranja (zaloge na imovini i brandovima), a u trećem – dobavljači: Podravka, Adris, Franck, Atlantic, Kraš i drugi.
Nagodbu će uskoro morati potvrditi vjerovničko vijeće u kojem većinu imaju financijski vjerovnici, prije svega američki strvinarski fondovi i brojne banke. (rm)
FOTO: ARHIVA