Crtam sve, ženske aktove, dravske vile, ali stripovi su mi najdraži

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Mario Sačer iz Legrada godinama se bavi crtanjem karikatura i stripova, a ilustrira i slikovnice. Baš je nedavno ilustrirao i slikovnicu autorice Branke Habek, Legendu o dravskim vilama za djecu, u kojoj je na maštovit način oslikao Dravskog čovjeka, neman za koju svi znaju, ali je nitko nije vidio (ili tek rijetki), a živi u Dravi. Crtao je stripove i prema pričama pokojne legradske spisateljice Marije Bango, kao i za popularni Vjesnik sve do zatvaranja lista. Koliko je stripova i karikatura nacrtao, ne može reći ni okvirno.

– U mirovini sam, ali moram reći da od crtanja stripova ne mogu živjeti. Sve je manji interes – kazao je Mario Sačer.

Početkom 90-ih počeo je crtati za Vjesnik, potom je crtao za Magnum, kratke stripove za vojni list Gardist o 117. brigadi… Radio je i za lokalne tjednike u našoj županiji.

– Teško mi je reći koje mi je djelo najdraže. Svaki projekt mi je drag jer ima i pozitivne i negativne strane – objasnio je Sačer. Otkad zna za sebe, stalno nešto crta.


Sačer: U mirovini sam, ali moram reći da od crtanja stripova ne mogu živjeti

– Uvijek sam nekako naginjao stripu jer pruža više mogućnosti od klasičnog slikanja. Za svoje crtarije stalno sam smišljao priče, jer volim i pisati i ta interakcija nekako mi najviše odgovara – veli Sačer, koji ne može odgovoriti na pitanje koja mu je tematika najdraža, ali ipak priznaje: 

– Sve sam probao, i krimić i ratni, ali spoj fantastike i krimića nekako mi najbolje odgovara.

Prvi strip u lokalnom tjedniku objavio je prije 30 godina, a potom se nekako više bavio karikaturom jer nije bilo mogućnosti za objavu stripa. I tako je zavolio i novinarstvo.

– Crtam i ženske aktove, ali to mi nije primarni interes – veli Sačer. Strip kao  takav ponovno se vraća u modu i Mario Sačer trenutno radi na jednom projektu, ali nam nije želi reći kakvom. 

– Otvoren sam za suradnju sa svima koji to žele. Svojevremeno sam i djeci u OŠ Legrad pokazao kako nastaje, a mogu i drugima ako žele – rekao je Sačer.

Član je društva hrvatskih karikaturista i crtat će dok ga bude. – Bez crtanja ne mogu. Bilo je i teških trenutaka, ali vratio sam se. Moram svaki dan biti sa svojim papirima, a inspiracija dolazi sa svih strana – zaključio je Mario Sačer.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI