Crtam sve, ženske aktove, dravske vile, ali stripovi su mi najdraži

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Mario Sačer iz Legrada godinama se bavi crtanjem karikatura i stripova, a ilustrira i slikovnice. Baš je nedavno ilustrirao i slikovnicu autorice Branke Habek, Legendu o dravskim vilama za djecu, u kojoj je na maštovit način oslikao Dravskog čovjeka, neman za koju svi znaju, ali je nitko nije vidio (ili tek rijetki), a živi u Dravi. Crtao je stripove i prema pričama pokojne legradske spisateljice Marije Bango, kao i za popularni Vjesnik sve do zatvaranja lista. Koliko je stripova i karikatura nacrtao, ne može reći ni okvirno.

– U mirovini sam, ali moram reći da od crtanja stripova ne mogu živjeti. Sve je manji interes – kazao je Mario Sačer.

Početkom 90-ih počeo je crtati za Vjesnik, potom je crtao za Magnum, kratke stripove za vojni list Gardist o 117. brigadi… Radio je i za lokalne tjednike u našoj županiji.

– Teško mi je reći koje mi je djelo najdraže. Svaki projekt mi je drag jer ima i pozitivne i negativne strane – objasnio je Sačer. Otkad zna za sebe, stalno nešto crta.


Sačer: U mirovini sam, ali moram reći da od crtanja stripova ne mogu živjeti

– Uvijek sam nekako naginjao stripu jer pruža više mogućnosti od klasičnog slikanja. Za svoje crtarije stalno sam smišljao priče, jer volim i pisati i ta interakcija nekako mi najviše odgovara – veli Sačer, koji ne može odgovoriti na pitanje koja mu je tematika najdraža, ali ipak priznaje: 

– Sve sam probao, i krimić i ratni, ali spoj fantastike i krimića nekako mi najbolje odgovara.

Prvi strip u lokalnom tjedniku objavio je prije 30 godina, a potom se nekako više bavio karikaturom jer nije bilo mogućnosti za objavu stripa. I tako je zavolio i novinarstvo.

– Crtam i ženske aktove, ali to mi nije primarni interes – veli Sačer. Strip kao  takav ponovno se vraća u modu i Mario Sačer trenutno radi na jednom projektu, ali nam nije želi reći kakvom. 

– Otvoren sam za suradnju sa svima koji to žele. Svojevremeno sam i djeci u OŠ Legrad pokazao kako nastaje, a mogu i drugima ako žele – rekao je Sačer.

Član je društva hrvatskih karikaturista i crtat će dok ga bude. – Bez crtanja ne mogu. Bilo je i teških trenutaka, ali vratio sam se. Moram svaki dan biti sa svojim papirima, a inspiracija dolazi sa svih strana – zaključio je Mario Sačer.

FOTO Nikola Wolf

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Diljem Podravine održane pričesti i krizme

U ovih nekoliko tjedana diljem Podravine prvopričesnici i krizmanici slavili su svete sakramente. Donosimo vam fotografije s svetih pričesti i potvrda iz Budrovca, Kalinovca, Kloštra Podravskog,

  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

  • Pročitaj sljedeće...

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI