Crveni luk, kelj, đumbir i češnjak protiv prehlade

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Prehlada je česta virusna bolest, posebno u zimsko doba. Prvi se simptomi pojavljuju dva dana nakon zaraze, i to najčešće kao lagano grebanje u grlu uz osjećaj iscrpljenosti. Potom dolazi do pojave jačih simptoma kao što su začepljen nos, curenje iz nosa, kašalj, grlobolja i suzne oči. Iako se povišena temperatura u pravilu javlja kod gripe, a ne kod prehlade, temperatura ponekad može biti blago povišena. Kako je uzrokuju virusi, a ne bakterije, ni slučajno se ne liječi antibioticima, što mnogi pacijenti često olako shvaćaju. Na tržištu postoji velik broj lijekova koji mogu olakšati tegobe u slučaju prehlade, no stručnjaci nude i druga rješenja koja svatko od nas ima u svojoj kući i koja će vam zasigurno pomoći. To su namirnice bogate antioksidansima kao što su kelj, brokula, brusnice, crveni luk, borovnice, ali i začini poput đumbira, češnjaka, mente i čilija. Neka vam pri ruci budu biljni čajevi s medom i limunom, a alkohol i kofein izbjegavajte. Prehladu je najbolje liječiti kod kuće, stoga uzmite predah i ostanite nekoliko dana kod kuće dok vam ne bude bolje, složni su liječnici.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI