ČUDESAN KOROV Kopriva je jedna od najljekovitijih biljaka uopće, a navodno čak liječi i ćelavost

Kopriva se sve češće koristi i kao kulinarska namirnica, a najjednostavnije ju je uživati pomiješanu s mladim špinatom u varivu


Autor: podravski.hr — 08.04.2018. / 8:00 Život

Najdjelotvorniji je svježe istiješten sok

Obična kopriva, koja posvuda raste kao korov, jedna je od najljekovitijih biljaka uopće, slažu se mnogi bilinari. U pučkoj medicini koristi se oduvijek, a postoje tisuće recepata. No, i znanstveno su dokazani blagotvorni učinci korištenja koprive kod kardiovaskularnih bolesti, kod bolesti prostate i urinarnog trakta, kod alergija, kod bolova u zglobovima, kod unutarnjeg krvarenja i kod opeklina.
Richard Willfort piše kako se kopriva može koristiti na različite načine, ali da je najdjelotvornije uživanje svježe istiještenog soka. Treba ga uzimati isključivo svježeg, a može se razblažiti s malo vode. No, djelotvoran je i čaj, a za jednu šalicu uzmu se dvije čajne žlice sitno isjeckane koprive i pije se dvije do tri šalice dnevno kao topli napitak, nezaslađen ili s medom. Prema Willfortu, višetjedna takva kura pomoći će u bolestima jetre, žuči i slezene, koristit će u slučaju prekomjerne sluzi u plućima, kod grčeva u želucu, čireva na crijevima i želucu i općenito protiv probavnih smetnji.
U pučkoj medicini pripravlja se i rakija od koprive, koja se radi tako da se u litru jake rakije stave dvije pune pregršti svježeg koprivinog lista te ostavi od četiri do osam tjedana na toplini ili na suncu. Jedna čašica ujutro i jedna navečer navodno otklanjaju pečenje u želucu i žgaravicu.
Radi se i ocat s koprivom tako da se sitno izrezani korijen stavi kroz nekoliko tjedana u jaki vinski ocat (nikako ne alkoholni) u staklenu bocu koja se dobro zatvori i stavi na sunce. Potom se ocijedi. To je, reći će Willfort, odličan pripravak protiv prijevremenog ispadanja kose i protiv prhuti, a možda pomaže i kao sredstvo za porast kose.
Kopriva se sve češće koristi i kao kulinarska namirnica, a najjednostavnije ju je uživati pomiješanu s mladim špinatom u varivu, u omjeru pola-pola. Ako se želi konzumirati kao salatu, ili dodatak salati, dobro ju je lagano popariti, iz razumljivog razloga. Kako piše Willfort, konzumiranje koprive pospješuje stolicu, pobuđuje izmjenu tvari, otklanja bljedoću i slabokrvnost i jača otpornost prema bolestima, bilo da se radi o naginjanju prehladama ili reumatskim bolestima ili, naprimjer, gihtu.
Poznata je uzreka: Neće grom u koprive!, koja će reći da se nešto vjerojatno neće dogoditi. Ona vuče porijeklo iz germanske mitologije budući da je kopriva bila simbolom boga munje, čiji bljesak također žari i pali kao i koprivin list. U nekim alpskim područjima jako se dugo održao običaj stavljanja koprive u ognjište uoči nadolazeće oluje. (hš)
FOTO: ARHIVA