ČUDESAN PLOD Čelnik SDP-a bacio se na uzgoj egzotične biljke, najjačeg prirodnog afrodizijaka

U Hrvatskoj je vrlo malo uzgajivača goji bobica, a posađene su na ukupno pet hektara pa Fucakovi sa svojom plantažom od jednog hektra spadaju među najveće


Autor: podravski.hr — 14.02.2019. / 15:25 Stil

Fucakovi na plantaži goji bobica u Đurđevcu

Braća Marko i Ivan Fucak iz Đurđevca prije četiri godine krenuli su u uzgoj goji bobica, voća koje potječe iz Kine. Njihova plantaža proteže se na površini od jednog hektara i ima 1000 sadnica. Marko je u javnosti poznat i kao vodeći član oporbe i šef đurđevačkog SDP-a.

Uzgoj su pokrenuli nakon nekoliko pomnih istraživanja i zaključka da goji bobice imaju snažno djelovanje na zdravlje i u medicini.

– Mi smo se odlučili baviti modernom, urbanom poljoprivredom kroz sadnju bobičastog voća, a kako je zdravlje moć, naše istraživanje pokazalo je da je uzgoj goji bobica dobro prilika. Želja za nečim novim dodatno nas je potaknula da zasadimo nešto što u Hrvatskoj još nije toliko zastupljeno, a upravo su to goji bobice – ističu Marko i Ivan Fucak.

Goji bobice, dodaju oni, sadrže čak 18 od 20 aminokiselina od čega osam esencijalnih koje su nužne za život te šest esencijalnih vitamina i 21 mineral. Imaju izuzetno veliku razinu vitamina C, kao i betakarotena, čak više i od mrkve, a pune su i željeza te mnogih drugih nutrijenata. Zbog bogatog sastava ove čudesne bobice zvane i „crveni dijamant“ imaju široki spektar djelovanja.

– Jačaju imunološki sustav, usporavaju proces starenja organizma, štite od bolesti srca i krvnih žila, reguliraju rad mokraćnog sustava, daju snagu i energiju, djeluju antibakterijski i antiupalno, štite vid i doprinose ljepšem tenu. Poboljšavaju i cirkulaciju, štite od dijabetesa te su najjači prirodni afrodizijak i lijek protiv muške neplodnosti i impotencije jer pojačavaju lučenje testosterona u organizmu, a poboljšavaju i plodnost kod žena – pojašnjava Marko Fucak.

Posla na plantaži uvijek ima, no uzgoj nije previše zahtjevan. Najviše posla je tijekom berbe koja počinje sredinom srpnja i traje do prvog jesenskog mraza. Odmah u prvoj sezoni Fucakovi su imali berbu i u trenutno u prosjeku bilježe urod od tri kilograma po sadnici.

Goji je podrijetlom iz Kine

– U svim poslovima pomažu nam naše supruge Danijela i Ivana, a u sezoni berbe i cijela obitelj jer se taj posao mora obavljati ručno. Nije dovoljno samo nešto zasaditi, već treba i puno ljubavi i truda da to sve i uspije. Uživamo u prirodi na svježem zraku i stvaranju nečeg novog, a to je zasigurno najveća prednost našeg rada na plantaži – priča nam Marko Fucak.

Uz prodaju svježih bobica, Fucakovi proizvode sušene goji bobice, matični goji sok, goji sok u kombinaciji s drugim voćem i džem od goji bobica. U Podravini još uvijek nije razvijena svijest o zdravstvenim učinicima goji bobica pa većinu svojih proizvoda prodaju na području Zagreba i Dalmacije. Tijekom berbe surađuju s otkupljivačem kojem prodaju 80 posto uroda.

– U maloprodaji cijena kilograma goji bobica je 70 kuna, dok nam otkupljivač plaća 50 kuna. S obzirom na količine uroda i činjenicu da tržište u našem okruženju još nije prepoznalo važnost goji bobica, moramo većinu uroda plasirati kroz veleprodaju – kaže Marko Fucak.

U Hrvatskoj je vrlo malo uzgajivača goji bobica, a posađene su na ukupno pet hektara pa Fucakovi sa svojom plantažom od jednog hektra spadaju među najveće. Zbog toga je plan braće upoznati građane sa svestranošću goji bobica te na taj način “otvoriti” tržište i u Podravini.

– Osim što su zdrave, mogu se koristiti u gastronomiji od raznih juha, umaka, pripremi kruha, salata, kolača, smoothieja, kao i u farmaciji od krema za lice i tijelo pa sve do pasta za zube. U budućnosti planiramo i proširiti nasad – zaključio je Marko Fucak. (db)

Proizvode sokove i džemove od goji bobica

FOTO: DARKO IMBRIŠA