ČUDESNO OZDRAVLJENJE ‘Karcinom s metastazama dijagnosticirao mi je ministar. Nakon teške operacije, dobila sam poseban dar…’

Moj onkolog kasnije mi je rekao da bi izgubio okladu na meni – prisjetila se Ivana Sučec Trakoštanec


Autor: podravski.hr — 20.04.2018. / 13:11 Aktualno

Ivana Sučec Trakoštanec danas uživa u mirovini

“Žena u politici? Doživljavala sam svašta. Svakakve ponude, i „prijateljske“ i spolne, no znala sam se s njima nositi i nikad od toga nisam radila nekakve drame. I danas sam protiv ženske kvote u politici, važno je koliko tko zna i vrijedi, bio muško ili žensko. Srce i mozak su iznad pojasa”, reći će danas Ivana Sučec Trakoštanec, jedna od samo tri žene iz Koprivničko-križevačke županije koje su sjedile u saborskim klupama.
A tijekom karijere baš su je htjeli „muški“ poslovi. Bila je šefica izvršnog vijeća negdašnje Općine Križevci i šefica kriznog stožera u dramatično doba pregovora s JNA o odlasku iz Križevaca. Prva načelnica Općine Sveti Ivan Žabno. Jednom je u Ženevi, na središnjem skupu pričuvnih časnika europskih zemalja, predstavljala Hrvatsku. Bila je jedina žena na tome skupu. Predstavnici drugih zemalja čudili su se „kako je Hrvatska napredna“.
– Od 1975. godine, kad sam se zaposlila, radila sam gotovo isključivo s muškarcima i često sam bila jedina žena u okruženju. Čujte, svašta doživite. I u Saboru. Takve stvari da čovjek ne bi vjerovao što se može dogoditi. Na primjer, trebala sam ići u saborsku delegaciju u jednu stranu zemlju, a šef delegacije mi je kazao kako ga uznemirujem i ne mogu ići s njime jer zbog moje prisutnosti ne bi mogao dobro obavljati svoj posao. Da sam pristala na njegovu ponudu, ne bi bilo problema. Na kraju je put otkazan, eto, Bog je pravedan – pripovijeda Ivana Sučec Trakoštanec.
Ona je bila vjerojatno jedina žena koja je, kao šefica križevačkog kriznog stožera 1991. godine, sama išla u vojarnu na pregovore o predaji.

“Moje političko djelovanje počelo je u prvome razredu osnovne škole, 1959. godine. Učiteljica je rekla: Djeco, partizani su jako dobri, a ja sam ustala i odvratila: Učiteljice, nije istina, partizani su mami ukrali ručni rad”

– Imali su stotinjak topova uperenih u grad i puno skladište u Širokom Brezju. Sredinom rujna 1991. godine vojnici su se iz skladišta odlučili probiti do vojarne u središtu grada. Na putu su ih presreli pripadnici naše narodne zaštite i došlo je do puškaranja. Jedan njihov je ranjen, a dvojica naših su ubijena. To je bio ključni moment. Rekla sam zapovjedniku vojarne Jovi Radosavljeviću: Sad je dosta, stvari su se otele kontroli. On je odvratio da će razoriti Križevce. Rekla sam mu: Možete razoriti grad, ali nećete to vidjeti, izaći ćete iz vojarne u horizontali. Imali smo tu prednost što je zapovjednik odlučio ostati u Hrvatskoj – i danas živi u Varaždinu – i to je urodilo time da su Križevci dobili gomilu netaknutog naoružanja. Već smo drugi dan Bobetku na Baniju poslali haubice – prisjeća se Ivana Sučec Trakoštanec.
Po mami je Podravka, po tati Posavka, završila je vanjsku trgovinu, radila u negdašnjem Čeliku, pa u PIK-u Vrbovec. Demokratske promjene dočekala je kao šefica marketinga.
– Moje političko djelovanje počelo je u prvome razredu osnovne škole, 1959. godine. Učiteljica je rekla: Djeco, partizani su jako dobri, a ja sam ustala i odvratila: Učiteljice, nije istina, partizani su mojoj mami ukrali ručni rad. A to je bila istina, čula sam kad je to mama nekome pričala. Iz nacionalističke sam obitelji i nitko nije bio u Savezu komunista. Moj stric je nakon ’45. bio osuđen za zločin protiv naroda i države i ležao je u Lepoglavi. Godine 1971. završila sam gimnaziju i bila sam angažirana u Matici hrvatskoj. Kao brucošica sam u Zagrebu bila oduševljeni ‘proljećar’ – pripovijeda bivša saborska zastupnica.
Kad je stigla ’90., učlanila se u Veseličin HDS, ali ta stranka nije osnivala podružnice izvan Zagreba pa se osjećala kao u vakuumu. I onda joj u svibnju, nakon izbora na kojima je pobijedio HDZ, dolazi u kuću delegacija iz te stranke i pitaju je hoće li se primiti uloge šefice izvršnog vijeća tadašnje Općine Križevci. Šestorica muških to su odbili. Nisu htjeli napustiti svoje dobre poslove i očito su mislili da sve to skupa neće dugo trajati.
HDZ-ov poraz na izborima 2000. godine dočekuje na poziciji zamjenice glavnog tajnika stranke.

Iako u mirovini, ne miruje. Ima sedmero unučadi, sinu pomaže u vođenju firme, aktivna je u KUD-u Tomislav iz Sv. Ivana Žabna, vodi sekciju vezilja, obrađuje veliki vrt

– Svi koji dođu na vlast u to se jako uljuljkaju, totalno promijene način razmišljanja, prilijepe se razni prigusci koji samo plješću i od toga se više ne vidi stvarnost. Zato smo izgubili. Ako se šećeš samo između Pantovčaka i Markova trga, onda ne vidiš što je u Novom Zagrebu. Mene je uvijek fasciniralo s kakvom lakoćom ljudi u Saboru usvajaju zakone o kojima nemaju pojma i nikad se ne razmišlja što će neki zakon donijeti u životu i kako će ga se provesti. Kad se izgubi osjećaj za realni život i za to kako narod diše, onda se gubi vlast. Nisam sigurna kako će ovo danas završiti, ali neću biti zloguki prorok – veli Ivana Sučec Trakoštanec
O njezinoj privatnoj životnoj bitki malo se zna. Prije 12 godina pobijedila je rak. Dijagnosticirao joj ga je današnji ministar zdravstva dr. Milan Kujundžić, na crijevima, uz metastaze na jetri. Nakon operacije počela je kemoterapija. No, sretnom ishodu kumovalo je još nešto.
– Jedna prijateljica donijela mi je dio odjeće Ivana Pavla Drugog koju je nosio kad je bio bolestan, a časne sestre napravile su malu relikviju. Zamislila sam da sjedim kraj njega i da mu držim glavu krilu. Pomolila bih se. To je bilo nekoliko dana nakon operacije. Od tog trenutka nisam imala apsolutno nikakve tegobe, čak ni od kemoterapije. Kao rukom odneseno. Uza svu medicinsku pomoć, ozdravila sam i uz pomoć vjere u Boga. Moj onkolog kasnije mi je rekao da bi izgubio okladu na meni – prisjetila se Ivana Sučec Trakoštanec.
Ta je epizoda i presudila da ode u penziju nakon isteka saborskog mandata 2008. godine. Iako u mirovini, ne miruje. Ima sedmero unučadi, sinu pomaže u vođenju firme, aktivna je u KUD-u Tomislav iz Sv. Ivana Žabna, vodi sekciju vezilja, obrađuje veliki vrt… Jedino više ne svira violinu, što je učila u mladosti, popucale su strune na gudalu. (hš)
FOTO: HRVOJE ŠLABEK