Čudna inicijativa: Rajn htio s Varaždincima pa odustao zbog Jakšića i Hrga

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Iznenađujuća inicijativa križevačkog gradonačelnika Marija Rajna da gradsko poduzeće Vodne usluge u budućem spajanju lokalnih vodovodnih tvrtki idu u „deal“ s varaždinskim Varkomom, a ne s Koprivničkim vodama narušila je dosad vrlo solidne odnose između nezavisnog Rajna i koprivničkog SDP-ovog gradonačelnika Mišela Jakšića.

Do spajanja mora doći temeljem novog Zakona o vodnim uslugama koji je Vlada dala donijeti kako bi smanjila broj malih lokalnih vodovodnih tvrtki s 200-njak na samo 40-tak, i to po načelu „manji k većima“. Tko će se točno s kim spojiti, još nije definitivno utvrđeno, ali u Hrvatskim vodama napravili su „draft“ prema kojemu Vodne usluge, koje distribuiraju manje od milijun kubika vode, idu s Koprivničkim vodama, koje prodaju 2,5 milijuna kubika, a vodovodni sustavi dvaju poduzeća već su fizički spojeni.

U Koprivnici je zato snažno odjeknula informacija kako je Rajn odlučio da vodne usluge idu s Varkomom, a Jakšića je, navodno, jako razljutilo obrazloženje takve odluke – da varaždinsko poduzeće ima najpovoljniju cijenu vode, da ima male gubitke u mreži te da Koprivničke vode nisu u cijelosti u vlasništvu lokalne uprave, jer u njima udjel ima poduzeće Komunalac.

U Koprivnici je zato snažno odjeknula informacija kako je Rajn odlučio da vodne usluge idu s Varkomom

U četvrtak je uslijedio oštar odgovor, koji je potpisao osobno Jakšić, a u njemu se pripajanje križevačkog vodovodnog poduzeća varaždinskom naziva „neracionalnom odlukom“, a obrazloženje „netočnim informacijama i podmetanjima“.

Navodi se u tom „obračunu Jakšića s Rajnom“ da Koprivničke vode imaju najnižu cijenu u regiji, da imaju najmanje gubitke vode u mreži u cijeloj Hrvatskoj.

– Koprivničke su vode spremne za suradnju sa svim javnim isporučiteljima vodnih usluga naše regije u cilju racionalne organizacije i pružanja usluga na najvišoj razini uz najprihvatljiviju cijenu. A to bi trebao biti interes svih dosadašnjih pružatelja usluga u vodnom gospodarstvu, ali i nositelja vlasti u jedinicama lokalne i područne samouprave – poručio je Jakšić svom križevačkom kolegi.

I onda obrat. Još se tinta na priopćenju koprivničkog gradonačelnika nije osušila, a Rajn se predomislio. Navodno je tome prethodio nimalo ugodan telefonski razgovor dvojice aktera.

U četvrtak ujutro skupština Vodnih usluga, u kojima Grad Križevci vodi glavnu riječ, donijela je odluku da to poduzeće mora ostati samostalno. Jedini bi problem u tome mogao biti što Vodne usluge nemaju dovoljan obujam distribucije. Milijun kubika vode prag je za samostalnost.

– S obzirom na to da se procjene o zadovoljavanju uvjeta koji su potrebni kako se ne bismo morali pripajati nekom drugom poduzeću temelje na podacima iz 2014.godine, a situacija se na terenu od tada bitno promijenila, smatramo kako imamo uporište da pokušamo izboriti da Vodne usluge ostanu samostalan isporučitelj za šire križevačko područje, a što je bila i jednoglasna odluka na skupštini Vodnih usluga – obrazložili su u petak iz Rajnovog ureda.

Dometnuto je kako su Križevci u „velikom investicijskom zamahu“ te se broj priključaka, kao i potrošnja vode, povećavaju.

Jakšić: Koprivničke su vode spremne za suradnju sa svim javnim isporučiteljima vodnih usluga naše regije

Prema nekim informacijama, Rajn se prvobitno odlučio za Varkom zbog dobrih odnosa s varaždinskim gradonačelnikom Ivanom Čehokom i tamošnjim HDZ-om, koji ga podržava. Od odluke, vele neki izvori, nije reterirao samo zbog Jakšićeva „bijesa“, nego i zbog toga što je iz Hrvatskih voda stigao signal da je takvo pripajanje praktički nemoguće.

Davor Vukmirić, drugi čovjek Hrvatskih voda, u utorak je kazao za portal Prigorje.hr kako je Rajnov dopis u Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, kojim se traži spajanje Vodnih usluga i Varkoma, bio veliko iznenađenje.

– Ideja o pripajanju Varkomu je poprilično nemoguća zbog tehničko-tehnološkog aspekta, a ideja s Koprivnicom je sigurno najopravdanija jer postoji cjevovod prema Koprivnici – kazao je Vukmirić.

Nije nebitno i da je on stranački kolega saborskog zastupnika Branka Hrga (HDS), ljutog Rajnovog političkog protivnika. Izgleda da je križevački gradonačelnik procijenio kako bi mogao otrpjeti popriličnu političku štetu ako ustraje na „dealu“ s Varaždincima. Konačnu riječ o tome tko će se s kime spojiti donijet će Ministarstvo energetike nakon konzultacija sa svim zainteresiranim akterima. Čini se da će te konzultacije tek uslijediti, pa bi za stol – prvi put na temu spajanja Vodnih usluga i Koprivničkih voda mogli sjesti – Rajn i Jakšić.

U bitno manje prijateljskoj atmosferi nego do prije samo koji tjedan.

FOTO Podravski list

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI