Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Čudo u obitelji Šemovčan: Ovca ojanjila šest živih i zdravih janjaca!

Ovca romanovske pasmine na imanju obitelji Šemovčan iz Ferdinandovca ojanjila je čak šest janjadi. Iako su ovce romanovske pasmine poznate da janje puno janjadi, čak šest „mališana“ ugodno je iznenadilo Šemovčane i ovaj događaj prava je rijetkost pa i atrakcija. U prosjeku ovce janje dva ili tri janjeta, a „šestorke“ su prava rijetkost.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Uzgojem ovaca obitelj Šemovčan bavi se već sedam godina i dosad je, kaže Miroslav, bio rekord pet janjadi. „Šestorke“ su nakon janjenja dosta dobro pa će svi mladunci preživjeti, što je također uspjeh.

– Ovca nije odbacila nijedno janje, no svejedno ćemo joj pomoći u othranjivanju jer neće imati dovoljno mlijeka za svih šest mladunaca. „Šestorke“ su posebno razveselile naše sinove Davida i Nou koji također vode brigu o ovcama i posebno uživaju kad one imaju janjad – priča nam Miroslav Šemovčan.

Posao janjenja Miroslav je obavio bez pomoći veterinara jer je kroz sedam godina uzgoja stekao potrebno iskustvo za pomoć ovcama prilikom janjenja. Ipak, i njega su iznenadile „šestorke“ jer se nije nadao da bi se i na njegovu imanju mogao dogoditi nesvakidašnji slučaj janjenja. 

– Veliku pažnju posvećujem kvaliteti uzgoja pa je i to vjerojatno jedan od razloga što je ova ovca imala obilato janjenje. Usporedno s njom, još se jedna ovca janjila, a ona je imala četiri janjeta – kaže Miroslav Šemovčan.

Miroslav Šemovčan svojim susjedima i prijateljima poznat je i po neobičnom ljubimcu. Naime, na imanju uzgaja i guske, a jedna je toliko zaluđena njegovom pojavom da ga uvijek prati u stopu i redovito zahtijeva da je mazi.

– Moja Žuga je uistinu posebna. Nitko joj ne smije prići jer ga odmah napada, a mene prati u stopu. Uživa u maženju pa svi ostaju u čudu kad dođu kod nas i vide da je guska zapravo moj kućni ljubimac – zaključio je Miroslav Šemovčan.

FOTO Darko Imbriša

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI