ČUDOM PREŽIVIO ‘Kad je taj čovjek bacio bombu u kafić, izrešetala su me 163 gelera. Još čuvam majicu…’

Zbog toga je morao proći 14 teških i bolnih operacija


Autor: podravski.hr — 04.12.2017. / 18:57 Aktualno

Eduard Horvat s izrešetanom majicom koju je nosio kobnog dana

Eduard Horvat (70), poznati Ludbrežanin, ribolovac, bivši šef mjesnog odbora i nogometaš, doista je imao burnih razdoblja u životu. No, najgori trenutak dogodio mu se u eksploziji ručne bombe u jednom kafiću kada su njegovo tijelo izrešetala čak 163 šrapnela! Kako je preživio, samo Bog zna.
Zbog toga je morao proći 14 teških i bolnih operacija. Sve se dogodilo zbog ljudske razmirice u kojoj on uopće nije sudjelovao. Dogodilo se to 1992. godine u jednom kafiću u Hrastovskom kod Ludbrega.
– Bio sam u društvu sa svojim prijateljima. Tada je došlo do razmirice između dva muškarca, obojice mojih dobrih poznanika. Nakon svađe, jedan od njih otišao je iz kafića da bi se vratio s ručnom bombom, koju je aktivirao i bacio među nas. Dvojica muškaraca su poginula, a trojica su ranjena, ja sam prošao najgore – objasnio je Horvat, koji još čuva majicu u kojoj je ranjen.
Šrapneli su Horvatu prošarali cijelo tijelo, ali najviše je stradala gornja čeljust, koja je bila u potpunosti smrskana. Policijski istražitelji koji su rješavali slučaj nisu mogli objasniti kako je Eduard preživio napad. No, nakon velikog šoka zbog samog događaja, za Eduarda je tek slijedilo najteže razdoblje. U dvije godine na zagrebačkoj Šalati uslijedilo je čak 14 operacija.
– Proveo sam nekoliko mjeseci u bolnici, kako bi me liječnici dovoljno stabilizirali. Hranio sam se na slamčicu i trpio velike bolove. Na prve operacije vozili su me članovi obitelji i prijatelji, a kasnije bih sam dolazio, i nakon dva dana oporavka sam se vratio kući – objasnio je Eduard Horvat.
Liječnici su Eduardu uspješno rekonstruirali cijelu gornju čeljust, kojom se sad može služiti, ali posljedice napada još su vidljive na njegovu licu, ali i u funkciji same čeljusti.
Horvat je 1991. bio najstariji bojovnik u Domovinskom ratu iz ludbreškog kraja, a s 45 godina ostavio je svoju obitelj i dvoje male djece kako bi obnašao dužnost dozapovjednika i kasnije zapovjednika. Iako je bio manje ranjen u ratu, kako kaže, najžešći napad doživio je na domaćem terenu.
Usprkos teškom ranjavanju, Eduard Horvat bio je aktivan na mnogim područjima društvenog života. Obavljao je dužnost sindikalnog povjerenika, aktivno igrao nogomet, bio sportski djelatnik, amaterski glazbenik, uspješan predsjednik mjesnog odbora, nagrađivani ribolovac, ali i, što je njemu posebno drago, višestruko nagrađivani za pripremanje fiš-paprikaša. Sve te aktivnosti uglavnom je obavljao volonterski.
– Iako sam proglašen invalidom Domovinskog rata, nisam aktivirao invalidsku mirovinu. Nisam to smatrao potrebnim jer mogu normalno živjeti uz svoju – zaključio je Eduard Horvat. (md)
FOTO: NIKOLA WOLF