ČUDOTVORCI Gospođa Anđela Medved preživi sa samo 360 kuna mirovine. Sigurno pitate kako? Evo ovako

Željka Turković, umirovljenica iz Đurđevca, prava je “bogatašica” u usporedbi s gospođom Anđelom


Autor: podravski.hr — 09.11.2017. / 8:32 Aktualno

Anđela Medved - umirovljenica koja preživljava s mizerijiom

Brojni umirovljenici iz Podravine preživljavaju s pravom mizerijom od mirovine. Nažalost, takvih je mnogo u cijeloj Hrvatskoj.
Ipak, Podravci i Međimurci po visini mirovina na samom su začelju u državi.
Slučaj Anđele Medved iz Domaja kod Koprivnice ipak je nešto posve nevjerojatno. Cijeli mjesec preživlja samo s 360 kuna!
To znači da svakoga dana smije potrošiti samo 12 kuna. Taman (po sadašnjim cijenama) jedva da kupi kruh i mlijeko. Na ništa drugo ne smije niti pomisliti pa su sol, šećer, kava, brašno ili bilo kakav deterdžent luksuz.
Prema njenim primanjima, ako se tako uopće mogu nazvati, 1600 kuna Milana Levanića iz Jankovca i 1500 kuna Ivana Goričanca iz Koprivničkih Bregi djeluje kao pravo bogatstvo. No, ni jedno od njih ne bi preživjelo mjesec da se u svojim poznim godinama još uvijek ne bave dodatnim poslovima ili čak polumađioničarskim trikovima preživljavanja.
Anđela tako, iako ima 70 godina, i dalje sama uzgaja povrće, hrani perad i trudi se da što više bilo kakvih potrepština ima sama. Troši samo na osnovne stvari.
Pomaže što joj Općina Sokolovac, pod koju spada, namiruje troškove režija, a dobije pomoć u ogrjevu. No, kaže, ništa od toga ne bi bilo dovoljno da nema dobrih susjeda i obitelji.
– Ma tko može živjeti s toliko novca cijeli mjesec. Od velikog su mi značaja susjedi koji mi uvijek pomažu i tako onda mogu preživjeti – kazala je Anđela Medved.
Po njezinu se dvorištu može zaključiti da joj posao nije stran i odbojan te da je u svojoj besparici završila ne zbog lijenosti, nego tzv. hrvatske realnosti.
– Cvijeće i biljke koje uzgajam i održavam sve su mi na svijetu. Ostala sam bez sina i supruga i srećom imam dvije kćeri koje su, nažalost, dosta daleko od mene, ali da nemam cvijeća, ne znam što bih – zaključila je Anđela Medved.
Željka Turković, umirovljenica iz Đurđevca, prava je “bogatašica” u usporedbi s gospođom Anđelom. Prima – 1850 kuna mjesečno.
S tako mizernom mirovinom, ističe Željka, teško se gura od prvog do prvog jer životni troškovi neprestano rastu. Samo za režije u ljetnim mjesecima izdvaja oko 1000 kuna, a u sezoni grijanja treba „izmisliti“ dodatnih 700 kuna za plin.
– Pitam se za što sam radila cijeli svoj život. Mirovine godišnje u prosjeku porastu za 20 kuna, a zapravo bi trebale pratiti rast plaća i životnih troškova – žali se Željka Turković.
Kad troškovima režija pridoda i kupnju osnovnih namirnica koje su neizostavne za život, dodaje Željka, ne ostane joj ni kuna, a često je prisiljena ići u minus na tekućem računu.
– Svaku kunu moram nekoliko puta „okrenuti“ prije nego što potrošim. Mi umirovljenici moramo dobro paziti gdje su kakve akcije i u kojim trgovinama možemo dobiti popuste za one osnovne namirnice. Često znam reći da smo mi pravi umjetnici jer je s tako mizernim mirovinama prava umjetnost preživjeti. Žalosno je što si sve manje umirovljenika može priuštiti dostojan život – zaključila je Željka Turković. (go, md, db)
FOTO: MATIJA DOLENEC