DETALJI TRAGEDIJE Policija izuzela sve fotografije i snimke kamera, dijete koje je stradalo nije bilo plivač

Dječak bio je na proslavi dječjeg rođendana u skupini od osam vršnjaka


Autor: podravski.hr — 16.04.2018. / 9:25 Crna kronika

Ilustracija / Takozvana divlja rijeka u rekreacijskom bazenu u kojoj se dječak utopio

Nezapamćena tragedija potresla je jučer Koprivnicu. Na Gradskim bazenima utopio se dječak (8) tijekom proslave rođendana, a cijeli kraj i danas je u šoku zbog tog strašnog događaja.
Službenih informacija ni danas nema jer policija po nalogu Županijskog državnog odvjetništva i daljke obavlja opsežne izvide. No, neke podatke tijekom jutra ipak smo uspjeli doznati.
Prvo, već danas bit će obavljena obdukcija tijela nesretnog dječaka na patologiji Opće bolnice u Koprivnici. Nalazi patologa trebali bi ukloniti sve dvojbe i nedoumice, odnosno što preciznije odgovoriti na pitanje od čega je točno preminulo nesretno dijete.
Prema izjavama nekih očevidaca koji su se jučer poslijepodne zatekli na Gradskim bazenima, navodno postoji mogućnost i da dječak nije umro izravno od utapanja. Naime, osoba koja je u kobno vrijeme bila tamo ispričala nam kako to nisu bili prizori klasičnog utapanja jer je voda na tom dijelu bazena prilično plitka, oko metar.
– Dijete je bilo ukočeno na dnu bazena, a nitko prije toga nije vidio da maše rukama ili traži pomoć – kaže očevidac.
Je li nesretni dječak nakon ulaska u tzv. brzu rijeku, ‘rukavac’ rekreacijskog bazena u kojem voda brže struji, udario glavom o rub bazena ili se dogodilo nešto drugo – morali bi danas pokazati rezultati obdukcije.
Drugo, koprivnička policija još jučer izuzela je sve fotografije kobnog dječjeg rođendana, a danas će detaljno pregledati sve snimke kamera na bazenima i obaviti razgovore s očevicima koje jučer nisu uspjeli ispitati. Kamere na bazenima morale bi otkriti kako se točno sve dogodilo i što je prethodilo teškoj tragediji.

Zbog policijskih izvida Gradski bazeni u Koprivnici do daljnjeg su zatvoreni

I treće, nesretni dječak – kako smo jutros doznali iz izvora bliskih istrazi – navodno nije bio plivač, već plutač. Je li ta činjenica bila poznata organizatorima proslave rođendana – zasad nije poznato.
Dječak bio je na proslavi dječjeg rođendana u skupini od osam vršnjaka. Na njih su, kako smo još jučer neslužbeno doznali, pazile dvije animatorice i voditeljica proslave rođendana, a tamo je – standardno – bio i spasitelj. Dijete se utopilo u takozvanoj umjetnoj, brzoj rijeci, uskom dijelu bazena koji podsjeća na riječno korito u kojemu voda malo jače struji. Riječ je o rekreacijskom bazenu u kojem se mogu kupati i neplivači jer je voda u cijelom bazenu dubine najviše do 130 centimetara. Prema pričanju očevidaca, djeca su krenula u brzu rijeku i nitko nije primijetio da je dječak potonuo.
Malo kasnije pronašao ga je plivač. Odmah je dijete izvadio iz vode. Kako smo doznali, spasitelj na bazenima nesretnog je dječaka odmah krenuo reanimirati, a pozvana je i hitna pomoć čiji su liječnici također reanimirali dijete. I to prema propisanoj proceduri, gotovo sat vremena. Na žalost, nije bilo spasa. Pozvan je mrtvozornik koji je konstatirao kako je smrt nastupila utapanjem. (rm)
FOTO: NIKOLA WOLF