Čuvaju žetvenu tradiciju uz pravi težački gablec – špek i rakiju

Podravski list profile

Članice Udruge umirovljenika općine Podravske Sesvete kod Đurđevca u sklopu svog serijala Od pšeničnog zrna do pogače priredile su prikaz tradicijskog načina plijevljenja i čišćenja pšenice od korova. Sesvećanke su, baš kao nekad, proljetni posao oko pšenice odradile ručno, a nakon napornog rada neizostavan je bio i težački gablec te okrjepa uz rakiju od autohtonih sesvečkih šljiva “oslača”.

– Odlučile smo spasiti od zaborava poslove vezane uz sjetvu i žetvu pšenice pa ćemo kroz serijal pokazati kako se to sve nekad ručno radilo. Sav posao ćemo odrađivati ručno jer u našoj mladosti nije bilo traktora i strojeva – kaže Jela Tudić, tajnica Udruge umirovljenika Općine Podravske Sesvete.

Težački gableci, dodaje Jela, poslužit će i za promociju sesvečkih tradicijskih delicija.

– Ovaj smo put naglasak stavile na slaninu i rakiju – zaključila je Lela Tudić.

FOTO: Stjepan Jagić

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti