Čuvarica tradicije: Za mene je heklanje najbolji odmor za dušu

Podravski list profile

Ružica Hampovčan iz đurđevačkog prigradskog naselja Sirova Katalena prava je čuvarica izrade ručnih radova. Iako sve manje žena slobodno vrijeme koristi za ručne radove, neumorna Ružica ne odustaje od tog posla. Nema dana, ističe ona, da barem tri sata ne odvoji za heklanje pa u njenoj “radionici” neprestano nastaju razni stolnjaci, ukrasi i figurice.

– Donedavno sam uzgajala krave, a kako je to postao neisplativ posao, ispraznila sam štalu i otad imam puno više vremena za svoj hobi. Još uvijek uzgajam ovce i svinje za vlastite potrebe, no bez obzira na obveze oko “živine” uvijek nađem vremena za svoj hobi – kaže Ružica Hampovčan.

Posebno se veseli najvećim blagdanima jer je to prilika da pokaže svu svoju kreativnost. Uoči Uskrsa obvezno izrađuje i heklane pisanice, kao i košarice te razne uskrsne simbole.

– Za mene je heklanje najbolji odmor za dušu, a i kroz taj posao mogu pokazati sve što sam naučila još dok sam bila “dekla”. Danas sve manje žena, pogotovo mlađih, pokazuje interes za ručni rad pa nastojim tu tradiciju spasiti od zaborava – dodaje Ružica Hampovčan. Većinu svojih uradaka Ružica poklanja rodbini i prijateljima, a dio ostavlja za sebe kako bi uredila sve “kutove” svoje kuće. Velika želja joj je podučavati mlade žene izradi ručnih radova.

FOTO Đuro Grčić

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI