Čuvena zaštićena sorta ludbreškog hrena uvijek nalazi svoje kupce

Na poljima ludbreške tvrtke Agro altere i njihovih kooperanata proteklih je dana bilo radno, jer vadio se prošlogodišnji hren. Dio toga posla obavljen je u jesen, a sada se privodi kraju kako bi se ovoga proljeća svježi korijen ove biljke našao na stolovima kupaca. Prošle godine imali su ga posađenog na pet hektara, uključujući i zemljište dvaju kooperanata. Ludbreški hren priznat je kao čuvana sorta i kao takav nalazi se na sortnoj listi naše zemlje i Europske unije.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Zbog toga nam se proizvodnja mora odvijati samo na području Varaždinske županije, no nekada smo imali i kooperante iz drugih dijela zemlje. Budući da je ovo poljoprivredno jako razvijena županija, imamo na raspolaganju relativno malo zemljišta, ali rješavamo to na način da se mijenjamo za parcele s drugim poljoprivrednicima, budući da se zbog plodoreda hren na istoj površini smije saditi samo dvije godine uzastopce – ističe Bojana Makar, direktorica Agro altere.

Dio ludbreškoga hrena na tržište odlazi kao svježe povrće, dok se dio prerađuje i prodaje u staklenkama s dodatkom drugog povrća ili začina. Na tržište ga plasiraju putem nekoliko trgovačkih lanaca.

– Iako je proizvodnja zbog visokih cijena repromaterijala i ambalaže jako poskupjela, ovaj, prošle godine posađeni hren, prodavat ćemo po istoj cijeni kao i lani, ali onda ćemo, kako stvari stoje, morati i mi podići cijenu – kaže nam sugovornica Makar.

Bojana Mlakar

Dodaje i kako je proizvodnja hrena relativno lagana, jer riječ je otpornoj biljci. Općenito se može početi vaditi kada mu se lišće počinje sušiti, a to je uglavnom krajem listopada te kroz zimu kao sada, dok je biljka u mirovanju. Za to se koriste posebni plugovi vadilice, koji vade korijen s veće dubine i vibrirajući odstranjuju s njega višak zemlje.

FOTO Nikola Wolf

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI