Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Čuvena zaštićena sorta ludbreškog hrena uvijek nalazi svoje kupce

Na poljima ludbreške tvrtke Agro altere i njihovih kooperanata proteklih je dana bilo radno, jer vadio se prošlogodišnji hren. Dio toga posla obavljen je u jesen, a sada se privodi kraju kako bi se ovoga proljeća svježi korijen ove biljke našao na stolovima kupaca. Prošle godine imali su ga posađenog na pet hektara, uključujući i zemljište dvaju kooperanata. Ludbreški hren priznat je kao čuvana sorta i kao takav nalazi se na sortnoj listi naše zemlje i Europske unije.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Zbog toga nam se proizvodnja mora odvijati samo na području Varaždinske županije, no nekada smo imali i kooperante iz drugih dijela zemlje. Budući da je ovo poljoprivredno jako razvijena županija, imamo na raspolaganju relativno malo zemljišta, ali rješavamo to na način da se mijenjamo za parcele s drugim poljoprivrednicima, budući da se zbog plodoreda hren na istoj površini smije saditi samo dvije godine uzastopce – ističe Bojana Makar, direktorica Agro altere.

Dio ludbreškoga hrena na tržište odlazi kao svježe povrće, dok se dio prerađuje i prodaje u staklenkama s dodatkom drugog povrća ili začina. Na tržište ga plasiraju putem nekoliko trgovačkih lanaca.

– Iako je proizvodnja zbog visokih cijena repromaterijala i ambalaže jako poskupjela, ovaj, prošle godine posađeni hren, prodavat ćemo po istoj cijeni kao i lani, ali onda ćemo, kako stvari stoje, morati i mi podići cijenu – kaže nam sugovornica Makar.

Bojana Mlakar

Dodaje i kako je proizvodnja hrena relativno lagana, jer riječ je otpornoj biljci. Općenito se može početi vaditi kada mu se lišće počinje sušiti, a to je uglavnom krajem listopada te kroz zimu kao sada, dok je biljka u mirovanju. Za to se koriste posebni plugovi vadilice, koji vade korijen s veće dubine i vibrirajući odstranjuju s njega višak zemlje.

FOTO Nikola Wolf

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI