Cvjećari: Stanje nije dobro, ali svejedno smo krenuli u veliku investiciju

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Jedna od najpogođenijih grana poljoprivrede, kojoj prijeti izumiranje, jesu uzgajivači cvijeća. U ludbreškom kraju uzgoj cvijeća ima poseban status i višedesetljetnu tradiciju, ali perspektiva za sada ne izgleda baš najbolje.

Prvi je velik problem što se otkupne cijene cvijeća za proizvođače nisu mijenjale više od deset godina, a cijena repromaterijala i energenata u prošlom je desetljeću značajno porasla. Varaždinska županija, posebice okolica Ludbrega i Vidovca, vodeća je regija po količinama uzgojenog cvijeća u cijeloj Hrvatskoj.

– Drugi je problem što se sad ne vidi da bi mlađe generacije mogle nastaviti tradiciju svojih obiteljskih OPG-ova. Ne znamo tko će naslijediti ljude koji sada rade kad se umirove, interesa mladih nema – rekla je Ivana Matijašec, predsjednica udruge uzgajivača cvijeća Varaždinski cvijet, koja ima sjedište u Malom Bukovcu pokraj Ludbrega.

Ipak, u ovoj udruzi koja okuplja devet OPG-ova, većinom iz ludbreškog kraja, ne čekaju sklopljenih ruku bolje dane, već su ušli za njih u veliku investiciju, a nedavno je u Ludbregu u funkciju pušten distributivni centar. Objekt sagrađen u ulici Vatroslava Lisinskog trebao bi ubrzati distribuciju cvijeća koje uzgajaju OPG-ovi, članovi udruge. Također, ovim projektom trebali bi se smanjiti i troškovi skladištenja cvijeća.

– Uložili smo oko 1,5 milijuna kuna u distributivni centar. Ovo je za nas veliko ulaganje, ali nadamo se da će se s vremenom isplatiti. No, mislim da je svakako najvažnije da dođe do korekcije otkupnih cijena. Trgovački lanci, njihovi čelni ljudi u koje ide većina naših proizvoda, moraju shvatiti da ovakvo stanje nije održivo – napomenula je Ivana Matijašec.

Ivana Matijašec

Ako ničim drugim, u udruzi su zadovoljni plasmanom i potražnjom njihovih proizvoda, koju je korona-kriza u proljeće zaustavila, ali sada je potražnja ponovno velika.

– Ostalo je nešto cvijeća na zalihama, ali možemo reći da se situacija od proljeća bitno poboljšala. Mi imamo razne vrste svijeća i ponudu kroz cijelu godinu, tako da smo i na taj način zaokružili proizvodnju. Većinom prodajemo na domaćem tržištu, ali dio i izvozimo. Mogli bismo i više, ali tu dolazimo do još jednog problema a to je radna snaga. Mi neke stvari jednostavno ne stignemo odraditi, a radnu snagu gotovo je nemoguće naći – napomenula je Ivana Matijašec.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI