DA, DOBRO STE PROČITALI Na našem području je čak 6800 prijavljenih proizvođača jakih alkoholnih pića

Kazne za kršenje zakonskih odredaba su u rasponu od 2000 do vrtoglavih 100.000 kuna


Autor: podravski.hr — 09.12.2018. / 19:49 Aktualno

Zdravko i Kruno Gložinić opslužuju kotao za pečenje rakije/Nikola Wolf

Ove je godine na području Carinskog ureda Koprivnica, koji je zadužen za Koprivničko-križevačku i Bjelovarsko-bilogorsku županiju, prijavljeno novih 125 malih proizvođača jakih alkoholnih pića i 80 kotlova više nego lani.

Trend povećanja je konstantan, doznajemo u Carini, a u dvije godine prijavilo se čak 460 novih “rakijaša”. Dosad ih je na području Carinskog ureda Koprivnica ukupno prijavljeno oko 6800.

To je izrazito velik broj, kažu u Carinskoj upravi iz koje smo prošli tjedan primili podatke i za susjednu Varaždinsku i Međimursku županiju koje svojim radom pokriva Carinski ured Varaždin. U tom susjedstvu je, tako, prijavljeno čak četiri puta manje “rakijaša” i u omjeru gotovo jednako manje prijavljenih kotlova.

Tako je na varaždinskom i međimurskom području registrirano ukupno 1700 malih proizvođača jakih alkoholnih pića. Na području Bjelovara i Koprivnice, dakle, čak je četiri puta više proizvođača žestokih alkoholnih pića. Što se kotlova tiče, na području koprivničke carinarnice prijavljeno ih je 5900, a varaždinske 1600 kotlova za pečenje rakije.

Jedan od onih koji je svoj kotao prijavio je i  Kruno Gložinić iz Ludbrega, koji niti u jednom trenutku nije dvojio treba li Carinskoj upravi prijaviti svoj kotao ili ne.

– Rakiju pečem samo za svoje potrebe, a iz usluge to napravim i bratu. Iako ne ispečem velike količine rakije, odlučio sam prijaviti kotao kako bih se u miru mogao baviti, ali i uživati u ovom poslu koji se u našem kraju radi od pamtivijeka – priča nam Kruno Gložinić dok s bratom Zdravkom nadgleda je li sve u redu s kotlovima koji samo što nisu počeli proizvoditi dragocjenu tekućinu.

Rakiju Kruno Gložinić peče pedantno te temeljito odvaja trop od različitih vrsta voća kako bi na kraju dobio najkvalitetniju rakiju koju može ponuditi svojim prijateljima.

– Rakija od grožđa nije ukusna kao što je ona od marelice, šljive ili kruške, tako da se ne isplati miješati trop. To je posao koji se mora znati raditi. Također, mora se paziti da intenzitet plamena bude odgovarajući jer ne valja ako je temperatura preniska ili previsoka. Također, treba znati razlikovati plaviš od rakije, ima mnogo toga što treba naučiti kako bi se proizvela dobra rakija koja grije tijelo, ali i dušu – objasnio je Kruno Gložinić.

Kako su podsjetili iz Carinske uprave, malim proizvođačem jakog alkoholnog pića smatra se fizička osoba koja proizvodi za vlastite potrebe, a proizvodnja ne prelazi 20 litara čistog alkohola godišnje po kućanstvu. Prodaja je malim proizvođačima zabranjena, a svaki od njih mora se u carinskom uredu prema mjestu prebivališta osam dana prije početka proizvodnje prijaviti u registar trošarinskih obveznika i dostaviti podatak o volumenu kotla koji ima u vlasništvu ili uporabi.

Pritom za svaki kotao zapremine do 100 litara plaća trošarinu 100 kuna, a za one veće od 100 litara 200 kuna. Ako mali proizvođač proizvede veću količinu, carinskom uredu mora dostaviti podatak o ukupno proizvedenoj količini jakog alkoholnog pića i tada mu se zaračunava iznos od 53 kune po litri čistog alkohola.

Ako “rakijaš” sljedeće godine želi proizvoditi akoholna pića, mora to prijaviti carinskom uredu čiji će službenici izaći na teren i po paušalu od 100 kuna zapečatiti kotao. Jednak iznos plaća se carinicima i za skidanje pečata. Kazne za kršenje zakonskih odredaba su u rasponu od 2000 do vrtoglavih 100.000 kuna. (ke, md)

 

Rast broja prijavljenih “rakijaša”

.                                2016.         2017.          2018.

Proizvođači          6351           6686           6811

Vlasnici kotlova   5743           5833           5913

(CARINSKI URED KOPRIVNICA)

Proizvođači          1657           1650           1721

Vlasnici kotlova   1620           1628           1676

(CARINSKI URED VARAŽDIN)

* Izvor: Carinska uprava