Dalibor i Đurđica: Ovo je jako težak posel, delaš i po kiši i po suncu i po snegu, i to celi dan

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Četiri godine prošle su otkad je Daliboru Lugomeru (42) iz Bojnikovca dijagnosticiran tumor mozga i otkad je operiran. Nakon oporavka vratio se u mesnu industriju u kojoj je radio, ali poslodavac nije prema njemu bio blagonaklon. Molio je, pripovijeda, lakše radno mjesto, ali nisu mu izišli ususret.

– Zato sam dao otkaz i, evo, vidite što sada radim. To je, jeli, lakši posao – veli Dalibor, kojeg smo zatekli za upravljačem traktora u šumi kod Križevaca.

Traktorom je vukao srušena debla iz šume. Drva – to je posao kojim se sada bavi Dalibor, a svesrdno mu pomaže 40-godišnja supruga Đurđica.

– Vidite, rušimo šumu koju smo kupili, delamo drva. Nešto za sebe, nešto za prodaju. Od toga, i malo poljoprivrede, živimo – kaže Dalibor.

Supružnicima pomaže i troje djece. Godišnje im je za grijanje potrebno oko 50 kubičnih metara drva. Prošli tjedan izvlačili su velika debla hrasta, koja je Dalibor sam srušio.

– Je, težak je to posel, a počel sam kak sam dal otkaz, ima tri godine. Dnevno izvlečemo oko deset kubika drva. Dela se po kiši, po kiši, po snegu… – reći će Dalibor.

Žali se kako je iz godine u godinu situacija sve gora jer cijena ogrjevnom drvu pada. U ovome trenutku, veli, nema se kome prodati – tko je mislio kupiti drva za zimi već je kupio. Drva prodaje na veliko. Kubik hrasta je 250 kuna, bukve i graba 300. Cijene za kupce su više jer između još „svoju ruku“ uzmu prekupci.

Može li se izgurati?

– Jako teško, a vidite u kakvim uvjetima radimo i kakav je to posel. Sezona je cijelu godinu. Stabla rušim sam, a supruga mi pomaže u izvlačenju. Hvala Bogu, dosad još nisam doživio kakvu nesreću, iako je rušenje dosta opasan posao – kaže Dalibor.

Njegova supruga vješto barata lancem kojim se debla zakvače i otkvače od traktora. Ne smeta je ako bi tko kazao da to nikako nije ženski posao.

– A, čujte,već sam se navikla. Tko pegla kad sam ja sa suprugom u šumi? Pa ja, kad se vratim. A objed skuha kak ko stigne. Deca su već velka – kći nam je stara 18 godina, jedan sin ima 21, a drugi 15 godina… Mladi smo se uzeli – pripovijeda Đurđica. Kišilo je kad smo zatekli supružnike Lugomer, a put je bio blatan. Nakon što su izvukli jedno ogromno deblo hrasta, zaputili su se po novo koje je čekalo u šumi. Radit će, kazali su, cijeli dan.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI