DALIĆ I LIJEKOVI Kako je ‘ruska veza’ postala najzaslužnija za Podravkin osjetan rast prodaje i dobiti

Program mesa i pašteta pak i dalje je u strukturnoj krizi te je kao jedina kategorija ostvario pad prodaje od 1,5 posto


Autor: podravski.hr — 30.10.2018. / 12:12 Aktualno

Šef uprave Podravke Marin Pucar s izbornikom Zlatkom Dalićem

Podravka je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila oko 3,1 milijardu kuna ukupnih prihoda što je rast od tri posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Istodobno, neto dobit snažno je skočila za čak 244 posto i iznosila je 186 milijuna kuna.
Perjanice Podravkina trokvartalnog rasta treba, među ostalim, tražiti na tržištu Rusije na kojem je prodaja Belupovih lijekova veća za gotovo 20 posto, i to unatoč tome što im je devalvacija ruske rublje odnijela čak 25 milijuna kuna. Prihodi cijele regije Istočna Europa, tako, porasli su ukupno devet posto, dok bi bez utjecaja tečajnih razlika regija ostvarila čak 22,2 posto više prihode, napominju u koprivničkoj kompaniji.
Na hrvatskom tržištu pošteno je potegnuo segment dječje hrane i namaza koji je ostvario gotovo devet posto veću prodaju nego u lanjskih devet mjeseci. Podravka tu posebno ističe Lino ladu i kampanju s novim okusima čije je zaštitno lice postao hrvatski nogometni izbornik Zlatko Dalić.
Čini se da ‘ruska veza’ – prodaja lijekova i Dalićevo srebro sa Svjetskog prvenstva u toj zemlji – u Podravki odlično funkcionira.
Kulinarstvo s Vegetom i juhama imalo je tri posto veću prodaju nego prošle godine, a Žito je ostvarilo šestpostotni rast, prije svega na matičnom tržištu Slovenije. Za potonje zasluge svakako idu i novom-starom direktoru Podravkina poduzeća u Ljubljani Miroslavu Vitkoviću.

Program mesa i pašteta pak i dalje je u strukturnoj krizi te je kao jedina kategorija ostvario pad prodaje od 1,5 posto.
“Opći i administrativni troškovi su 18,7 posto niži u odnosu na usporedno razdoblje, što je prvenstveno rezultat nižih troškova otpremnina te izostanka troškova realizacije prava na opciju kupnje dionica”, naglašavaju u Podravki.
U prva tri lanjska kvartala na otpremnine je otišlo 30 milijuna kuna, a menadžeri su iskoristili opcijske dionice vrijedne oko 11 milijuna kuna. Taj trošak ove je godine zanemariv.
“Visoki trgovački sud potvrdio je nagodbu za Agrokor 26. listopada ove godine, čime je ona postala pravomoćna. Na dan 30. rujna potraživanja Podravke prema društvima koncerna Agrokor sa sjedištem u Hrvatskoj iznosila su 53,4 milijuna kuna, od čega je 15,8 milijuna tzv. granični dug, 0,9 milijuna stari dug, dok su ostatak potraživanja iz redovitog poslovanja”, otkrivaju u Podravki stanje potraživanja prema ključnom kupcu na tržištu Hrvatske. (rm)
FOTO: NIKOLA WOLF