Dalić u Parizu o Podravci: Povećat ćemo broj žena u top menadžmentu za duplo!

Predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić boravila je danas u povodu Međunarodnog dana žena na skupu o profesionalnoj jednakosti žena i muškaraca u Europi, održanom u Parizu, u nazočnosti francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. Kako navode iz Podravke, ovo događanje u Elizejskoj palači okupilo je poslovne liderice privatnog poslovnog sektora iz svake od zemalja članica Europske unije.

Sudionici današnjeg skupa potpisom Deklaracije podrške jačanju profesionalne jednakosti unutar privatnog sektora obvezali su se aktivno raditi na ubrzanju pozitivnih trendova i umanjivanju neravnoteže između prava i položaja muškaraca i žena u svojim zemljama.

Martina Dalić

Martina Dalić istaknula je tijekom rasprave važnost jačanja društvene svijesti o koristima koja poduzeća i društva mogu ostvariti od veće uključenosti žena u najvise menadžerske pozicije, u poduzećima i politici.

-U zakonodavnim rješenjima koja donose tzv. ženske kvote u upravama kompanija i politici, iznimno je važna njihova iskrena provedba koja će odražavati duh i namjeru ovakvih zakona, a ne samo puko administrativno zadovoljenje zakonskih kriterija. Istovremeno, reorganizacija koju trenutno provodimo u Podravki donijet će povećanje udjela žena u top menadžmentu sa sadašnjih 24 na 43 posto – otkrila je Dalić i dodala kako će “sve žene koje će biti promovirane odabrane su ne samo zato što su žene, već i zbog svog znanja, kompetencija i doprinosa kojeg daju Podravci”.

Dodajmo i kako među zaposlenicima Podravke d.d. ukupno ima 46 posto žena, a među zaposlenicima s visokim obrazovanjem, s titulom magistra ili doktora znanosti, udio žena čak je 61 posto.

-U Upravi Podravke udio žena je 40 posto, što je već sad u skladu sa Strategijom EU-a za rodnu ravnopravnost do 2025. Postotak žena u Upravi Podravke viši je od hrvatskog prosjeka, ali i od prosjeka gotovo 90 posto zemalja članica OECD-a i G20, a s udjelom od 33 posto kompanija je iznad hrvatskog prosjeka i po zastupljenosti žena u Nadzornom odboru – naglasili su iz Starčevićeve.

Otkrivaju i kako je u protekloj godini u Podravci napredovalo 43 posto žena, a razlika u plaći po spolu iznosi 4,25 posto, što je značajno bolje od državnog (11,2 posto) i prosjeka EU-a (13 posto).

-Kontinuirano radimo na poticanju mladih, pogotovo djevojaka i žena, za opredjeljenje u STEM područje, surađujući s obrazovnim institucijama na projektima kao što je „Razvoj inovativnih proizvoda od nusproizvoda tijekom prerade povrća“. Osim toga, čak 90 posto zaposlenika Istraživanja i razvoja čine žene, što dodatno čini ova zanimanja privlačnima za mlađe generacije žena i djevojaka – rekli su u Podravci.

FOTO Podravka

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI