DALJE VIŠE NE IDE ‘Imam prazan frižider i dvije kune u džepu. Eto, razmišljam i da se ubijem…’

Struju sam uspio platiti do veljače, dalje više ne ide - žali se


Autor: podravski.hr — 09.04.2018. / 18:54 Aktualno

Dušan Podravec (63) više nema što jesti

Splet životnih okolnosti doveo je Dušana Podravca (63) do krajnjeg siromaštva i do toga da u kući više nema niti jednu jestivu namirnicu. Razlog? Ne može si je priuštiti.
Već dolaskom do njegove kuće u Radeljevu Selu, malom naselju u općini Rasinja kod Koprivnice, mogu se vidjeti obrisi njegova života. Od štaglja, u kojemu se nekada nalazilo sijeno za potrebe obiteljskog gospodarstva, ostao je samo kostur, jer su daske kroz godine poslužile kao ogrjevno drvo. Ulaskom u kuću dojam je još strašniji, a u oko bodu prazan frižider i ledenica te ugasla peć. Dušan Podravec ima 28 godina radnog staža i 2006. godine otišao je iz Podravke jer je proglašen tehnološkim viškom.
Mislio je Dušan da će uz otpremninu i uz nekoliko jutara zemlje moći dočekati mirovinu, ali, izgleda, bila je to pogrešna procjena.
– Majka mi je oboljela i morao sam je smjestiti u dom, jer se nisam mogao o njoj brinuti. Iako je imala svoju mirovinu, više od 1000 kuna morao sam nadoplaćivati za dom, ali znao sam da tamo ima normalne uvjete za život i nisam imao izbora – objasnio je Dušan Podravec, koji je nakon smrti majke ostao sam.
Iako je imao nešto zemlje, uz nastale troškove života, više si nije mogao priuštiti popravak strojeva te je zemlju bio prinuđen prodati.
– U kući trenutačno imam dvije kune i to je sve. Struju sam platio do drugog mjeseca, dalje račune nisam platio jer jednostavno nemam kako. Ne skrivam, pomislio sam i podići ruku na sebe jer ne vidim nikakav izlaz iz ove situacije – objašnjava svoju strašnu životnu situaciju Dušan, koji nije uspio suspregnuti suze.
– Na životu me drže susjedi, kojima pomognem kad mogu oko raznih poslova i kod kojih uvijek imam topli obrok. Mislim da me više ne bi bilo bez potpore mojih susjeda – rekao je Dušan Podravec.
Kako tek za dvije godine može ići u mirovinu, za taj period svog života Dušan ne vidi rješenje, osim da mu bude odobrena socijalna pomoć. Osim neimaštine, ima i zdravstvene probleme.
– Moja oba koljena u vrlo su lošem stanju. Ako samo malo zapnem jednom nogom, drugo koljeno odmah mi popusti, a onda padnem. Isto tako, ako čučnem, više se ne mogu podići, a trpim i bolove – rekao je Dušan, koji je odlučio podijeliti s nama svoju sudbinu jer, kako kaže, nema se kome više obratiti.
– Nadam se da će mi odobriti socijalnu pomoć kako bih barem mogao platiti struju i uštedjeti za drva kroz zimu. U suprotnom, ne vidim kako dalje nastaviti živjeti – rekao je Dušan Podravec. (md)
FOTO: NIKOLA WOLF