Damir je najbolji mladi poljoprivrednik u državi: Situacija je daleko od idealne

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Damir Orenda (28), poljoprivrednik iz Male Črešnjevice, naselja na području općine Pitomača, dobitnik je nagrade “mlada nada Hrvatske” u sklopu izbora najboljeg obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Zlata vrijedan, koji provodi Večernji list.

S najboljim mladim OPG-ovcem u državi razgovarala je ekipa Podravskog lista, a članak je objavljen u ponedjeljak u tiskanom izdanju…

Nakon završenog Agronomskog fakulteta Damir je odlučio nastaviti obiteljsku tradiciju te zajedno s roditeljima na četiri hektara uzgaja sjemensku papriku, krumpir, češnjak i trešnje.

Damir Orenda

– Nagrada je priznanje za kvalitetu rada na našem obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu i same proizvode. Naravno da me veseli ova laskava titula i da mi je to poticaj da ustrajem u bavljenju poljoprivredom bez obzira na to što je situacija u našoj branši daleko od idealne – priča nam Damir Orenda.

Trenutno je, kaže on, najisplativiji uzgoj sjemenske paprike, a sav urod plasira Podravci. Veći dio uroda češnjaka, krumpira i trešanja predaje otkupljivačima pa, kao i svi uzgajivači povrća i voća, ističe da bi otkupne cijene mogle biti i bolje.

– Nešto uroda prodajemo na kućnom pragu, no s obzirom na količinu jednostavno smo prisiljeni na suradnju s otkupljivačima. Dio uroda prodajemo i izravno trgovinama. Kako nismo vezani striktno za jedno povrće, nekako uspijevamo “gurati” i ostvariti kakvu,takvu zaradu – kaže Damir Orenda.

O povećanju uzgoja Damir ne razmišlja jer bi mu za to bila potrebna radna snaga do koje je teško doći. Nedavno je iz fonda Europske unije dobio potporu od 50.000 eura koju je iskoristio za kupnju mehanizacije za sadnju krumpira i češnjaka te traktor.

– Ulaganjem u mehanizaciju olakšavamo si posao i zasad stignemo sve sami napraviti. Radnu snagu za uzgoj povrća i voća danas je teško naći pa sigurno još jedno izvjesno vrijeme nećemo povećavati uzgoj. Nadam se da će se situacija u poljoprivredi popraviti te da će i za nas doći bolji i bezbrižniji dani – zaključio je Damir Orenda.

Ustupio Damir Orenda

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI