Dan koji se pamti: Srećkov smuđ kapitalac iz druge prilike!

Za dugogodišnjeg strastvenog ribiča Srećka Hrženjaka bio je to još jedan u nizu toplih i sunčanih jesenskih dana kada je „ribičijom“  liječio duh i tijelo u prirodi, tj. pokraj vode, a završio je kapitalnim ulovom jedne od najcjenjenijih spinerskih riba, kraljem slatkovodnih predatora, dravskim smuđem.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Došao je na svoj poznati hotspot, na Dravi u blizini Sigeca oko podneva, naoružan samo jednim ili dva spinerska štapa i torbom varalica. Tada je počeo zabacivati silikonsku varalicu Sandra u crno-rozom dekoru na Gamakatsu udici s 10 grama olova. Nakon 20-ak zabaca uslijedio je poznati smuđevski „trkac“ te je Sandra lagano stala kao da je ušla u travu, što je za Srećka bio i više nego dobar razlog za dati kontru.

Srećko i njegov ulov

– Nakon pravovremene kontre osjetilo se da se ne radi o maloj ribi. Nekoliko minuta nakon griza, 10-ak metara od obale, riba se pokazala na površini. Bio je to smuđ kapitalac, no ubrzo nakon toga zaronio je u dubinu rijeke Drave. Budući da sam  vidio da se radi o smuđu, nisam ga želio forsirati prema obali. Drugi razlog za to bio je fluorokarbonski predvez izdržljivosti pet kilograma koji ne bi izdržao te sam iz tog razloga pustio ribu da se lagano izmuči kako bih je lakše smjestio u podmetač. No, zbog visoke doze adrenalina zaboravio sam na postojeću granu u vodi koja se uzdizala s dna prema površini – objasnio je Srećko i dodao da je smuđ jedva dočekao doći do neke prepreke kako bi se spasio i izbjegao dolazak na suho.

Kako je ušao u granu, izgubio se svaki kontakt između ribiča i ribe te je ubrzo nakon toga Srećku  jedinopreostalo na silu potrgati predvez.

– Znao sam da jedno izvjesno vrijeme nemam što tražiti na mjestu gdje je lupio smuđ, pa sam se spustio 500-tinjak metara nizvodno kako bih se sat i pol vremena igrao s klenovima na male Crack Jack voblere prirodnih boja. Nakon što sam ulovio nekoliko komada, vratio sam se na mjesto gdje je zagrizao kapitalac. Budući da više nisam imao nijednu Sandru tih dimenzija, a želio sam sličnu vibru niske frekvencije, odlučio sam se za Rapalin vobler deep tail dancer od sedam centimetara. Nešto prije desetog zabaca, opet sam osjetio smuđevski trkac nakon čega sam prestao namatati i lagano štap podigao prema gore. Prilikom podizanja štapa uslijedio je strahoviti udarac pri čemu je malo nedostajalo da mi izbije štap iz ruku. Bilo mi je odmah jasno da se opet ne radi o maloj ribi – objasnio je Srećko koji je, poučen događajem od prije dva sata, znao da pod svaku cijenu mora izbjeći onu granu pa je u čizmama ušao u vodu i hodao do prsa 30-ak metara. Nakon što je došao na mjesto gdje se može ”igrati” s ribom koliko želi, počeo je s laganim drilom.

Ivan Piky podravska je ribička legenda

– Nakon pet minuta na površini se pojavila umorna bijela ribetina, smuđ sličnih dimenzija kao i prije, što nije čudno jer su smuđevi ribe koje svoja jata formiraju od jedinki približno istih veličina, s većim ribama u manje brojnim jatima i obrnuto. Budući da se navedeni macan izmorio prilikom mog hodanja do sigurnog mjesta izvlačenja, nije mi bio problem smjestiti ga u podmetač. Nakon mjerenja, vaganja i slikanja, što nije dugo trajalo, riba je puštena natrag u vodu – objasnio je prezadovoljni Srećko koji je počeo pospremati pribor nakon savršeno provedenog dana uz vodu.

Tijekom 35 godina spinanja Srećko se, govori nam, koristi naučenim ribičkim lekcijama te savjetima iskusnih prekaljenih ribiča, od kojih je uz svog pokojnog oca Nikolu spomenuo i gospodina Ivana Seretina Pikija, zasigurno najzaslužnijeg za velik broj njegovih kapitalnih baseva i smuđeva, kroz odabir varalica te način prezentiranja.

– Piky je jedna od legendi Podravine, što kroz ribički spinerski život i izradu jako dobrih površinskih varalica Zara, tako i kroz svoju zavidnu glazbenu karijeru. Nažalost, on se već neko vrijeme bori s teškom bolešću, ali nikad neću zaboraviti njegove riječi:  Za ribolov je jedan ribič premalo, a dva su previše – završio je Srećko Hrženjak.

Pojedinosti o ulovu

RIBA: smuđ 7 kg

MJESTO: Drava, Sigetec

VRIJEME: 16:00

VARALICA: Rapala, deep tail dancer 7cm, S

ŠTAP: Shimano Anteres 2.70m, akcija 50-100g

ROLA: Shimano Stella 4000 FD

NA ROLI: špaga Spiderwire 0.11mm (10.3kg)

NA PREDVEZU: Fluorocarbon Shimano Yasei 0.25mm (5 kg)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI