DAN ODLUKE Hoće li u petak za šeficu suda biti izabrana favoritkinja Bandićeva saborskog zastupnika

Državno sudbeno vijeće još je lani u srpnju raspisalo natječaj za predsjednicu Općinskog suda u Koprivnici


Autor: podravski.hr — 11.04.2018. / 12:33 Aktualno

Lidija Vuljak i Marija Grgešić jedine predale kandidature

Petak, 13. Taj je dan uoči ovotjednog vikenda u Državnom sudbenom vijeću odabran za izbor predsjednice Općinskog suda u Koprivnici. Članovima DSV-a prvo će se u 9 sati predstaviti sutkinja tog suda Marija Grgešić iz Đurđevca, a potom u 9.20 sati sadašnja predsjednica Općinskog suda Lidija Vuljak iz Koprivnice.
Tko će biti izabran – teško je nagađati. No, u sudskim kuloarima u Koprivnici sve se glasnije šuška kako je Marija Grgešić favoritkinja člana DSV-a Željka Lackovića, inače Bandićeva saborskog zastupnika.
Državno sudbeno vijeće još je lani u srpnju raspisalo natječaj za predsjednicu Općinskog suda u Koprivnici. No, zanimljivo je kako sve do danas – punih devet mjeseci od natječaja – nema odluke o tome tko će u sljedećem mandatu voditi najvažnu koprivničku pravosudnu ustanovu. Rok za izbor ističe ovaj mjesec i poklapa se s istekom mandata aktualne predsjednice Općinskog suda Lidije Vuljak. Premda su natječaj morali raspisati tek u siječnju, u DSV-u su se požurili i raspisali još lani.
Zlatana Bihar, tajnica Državnog sudbenog vijeća, potvrdila je nedavno kako su se na oglas prijavile dvije osobe.
– Sadašnjoj predsjednici Općinskog suda u Koprivnici mandat traje do 15. travnja, što znači da je Vijeće bilo dužno oglas objaviti najkasnije 15. siječnja. Međutim, iskustvo vođenja postupaka imenovanja predsjednika sudova, u kojem sudjeluje više tijela i osoba, pokazalo je da je oglas potrebno objaviti mnogo prije krajnjeg roka u kojem je Vijeće to dužno učiniti, a sve kako bi se na vrijeme uspjela pribaviti sva potrebna mišljenja, odnosno kako bi se na vrijeme ishodile pravomoćne ocjene o obnašanju sudačke dužnosti – objasnila nam je tajnica DSV-a Zlatana Bihar.

Tko će biti izabran za novu predsjednicu Općinskog suda u Koprivnici

– Nakon što kandidati podnesu prijave uz koju su dužni priložiti i svoj program rada, vijeće traži dostavu mišljenja o kandidatima i ocjene obnašanja njihove sudačke dužnosti. Nakon toga, mišljenje o kandidatima i njihovim programima rada traži se i od predsjednika Vrhovnog suda i ministra pravosuđa. Tek nakon što se pribave sva potrebna mišljenja i ocjene obnašanja sudačke dužnosti postanu pravomoćne, pristupa se razgovoru s kandidatima – napominje tajnica DSV-a.
Dodala je kako će DSV “prije donošenja odluke o imenovanju obaviti razgovor s kandidatima, ali tek nakon što budu pribavljena sva potrebna mišljenja, odnosno kad budu pravomoćne obje ocjene o obnašanju njihove sudačke dužnosti”.
Državno sudbeno vijeće ima 11 članova. Osim Lackovića, u DSV-u su još sudac Visokog prekršajnog suda Nediljko Boban, sudac Županijskog suda u Splitu Neven Cambi, sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu Sabina Dugonjić, sudac Općinskog suda u Splitu Mijo Galiot, profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu Igor Gliha, profesor Pravnog fakulteta u Rijeci Eduard Kunštek, saborski zastupnik SDP-a Orsat Miljenić, sudac Županijskog suda u Zagrebu Ivica Veselić te suci Vrhovnog suda RH Damir Kontrec i Željko Šarić. (rm, ke)
FOTO: NIKOLA WOLF