Dan općine Mali Bukovec – “Postat ćemo energetski neovisna općina”

Općina Mali Bukovec 4. svibnja, obilježila je svoj dan kao i blagdan svojega zaštitnika Sv. Florijana. Prvi događaji počeli su već u petak 29. travnja kada je u Društvenom domu Sveti Petar predstavljena knjiga o Domovinskom ratu ‘Umrijeti za život’, autora hrvatskog branitelja Ivana Betlehema. U subotu 30. travnja održano je natjecanje u kuhanju kotlića u centru naselja Mali Bukovec. Natjecatelje i posjetitelje zabavljao je tamburaški sastav ‘DoReMu’. Istoga dana učenici Osnovne škole Veliki Bukovec sudjelovali su na biciklijadi dok su za zabavni dio bile zadužene Ludbreške mažoretkinje, a kasnije i sastav Gloria band. Održana je i likovna kolonija u organizaciji humanitarne udruge ‘LUN-MLA’.

Svečana sjednica Općinskog vijeća održana je u srijedu 4. svibnja na blagdan Sv. Florijana. Predsjednik općinskog vijeća Zlatko Golec, kazao je tom prigodom kako je proračun općine veći od 10 milijuna kuna, a korištenje novca iz EU fondova omogućilo je još ubrzaniji razvoj i podizanje standarda svih stanovnika.

-Zahvaljujući općinskom načelniku Darku Markoviću koji je prije osam godina osmislio strategiju razvoja općine i bezuvjetnoj podršci općinskih vijećnika krenulo se s izgradnjom velikih kapitalnih projekata i većina ih je završena. Jedan od njih bio je i rekonstrukcija ovog Društvenog doma u Svetom Petru rezultat koje je i ova lijepa dvorana u kojoj se sada nalazimo. Strategija je za cilj imala i gradnju infrastrukture za neke velike, buduće investicije koje će još dodatno osnažiti našu općinu. Bit će to projekti koje ćemo ostaviti mladim generacijama. Zato ćemo koristiti i prirodna bogatstva i ljepote našeg krajolika, prije svega proizvodnju energije iz geotermalne elektrane. No ići ćemo polako. Sve te projekte naravno ne možemo realizirati sami, stroga se zahvaljujem županu Anđelku Stričaku što je podržao projekt te elektrane i koji će se višestruko isplatiti i ovoj općini i županiji. Trenutno radimo i na zaustavljaju iseljavanja mladih u gradove, jer prema podacima prošlogodišnjeg popisa stanovništva imamo čak 400 žitelja manje nego prije deset godina, a to je jako puno. Iskoristit ću ovu prigodu i reći kako od devet članova općinskog vijeća, čak pet su žene i to je stvarno rijedak slučaj, ali nama izuzetno drag, jer i tu pokazujemo koliko smo napredni u odnosu na druge – kazao je Golec.

Općinski načelnik Darko Marković istaknuo je kako, osim za velike projekte, u općini brinu i o svim dobnim skupinama stanovnika te im se, ovisno o potrebama, novčano pomaže na razne načine. Primjerice, pojedinim mještanima slabijeg imovinskog stanja, podmiruje se dio troškova režija te nabava ogrijeva.

-Prošle smo godine za 18 mladih obitelji isplatili po 17.000 kuna za kupnju i obnovu nekretnina, za što je izdvojeno 306.000 kuna. Roditeljima novorođenog djeteta dajemo 2500 kuna, a u zadnjoj godini imali smo desetero rođenih, što je za našu općinu veliki broj. Tu je dječji vrtić koji godišnje sufinanciramo s milijun kuna. Nastojat ćemo proširiti školu kako bi imali jednosmjensku nastavu, a sportska dvorana je već izgrađena. I tu zahvaljujem županu Stričaku, jer bez pomoći Varaždinske županije to ne bi mogli napraviti. Sufinanciramo školarcima prehranu i plaćamo prijevoz autobusom do škole te kupujemo radne bilježnice. Također s 400 kuna mjesečno pomažemo učenicima koji se školuju za deficitarna zanimanja tokom cijelog školovanja, a svim studentima dajemo Božićnicu od 1200 kuna dok 140 umirovljenika dobiva po 200 kuna. Novčano pomažemo i rad naših udruga. Od planiranih kapitalnih projekata izdvajam rekonstrukciju Trga svete Katarine u Malom Bukovcu, dječje igralište te hortikulturno uređenje groblja Sveti Petar. Zahvaljujući suradnji sa Županijskog upravom za ceste dobili smo 750.000 kuna za gradnju rotora u središtu Svetog Petra, Mali, ali meni jako drag projekt je gradnja solarne elektrane od 10 kilovata, na dječjem vrtiću Krijesnica, znači tu smo energetski neovisni. U Lunjkovcu traje rekonstrukcija sportskog objekta. Planiramo uspostaviti i kvalitniji javni prijevoz kako bi naši mještani više puta dnevno mogli autobusom otići do obližnjih gradova i mjesta. Također Varaždinska županija i naša općina osnovale su tvrtki Bukotermal koja je postala ovlaštenik najvećeg geotermalnog polja u Hrvatskoj, a to je polje Lunjkovec – Kutnjak. Istraživanja su pri kraju i nakon toga možemo krenuti u gradnju termoelektrane što nas vodi prema energetskoj neovisnosti naše općine i županije. U županijskom i općinskom prostornom planu je i izgradnja trafostanice od 110 kilovolti, pogodna za sunčanu elektranu koju također namjeravamo izgraditi. Sretan sam jer imamo odličnu suradnju sa Županijom i županom Stričakom – kazao je načelnik Marković.

Darko Marković, načelnik općine Mali Bukovec

A varaždinski župan Anđelko Stričak na svečanu je sjednicu, došao i u svojstvu izaslanika premijera Andreja Plenkovića. Odmah na početku kazao je kako mu je uvijek drago kad vidi koliko su pojedine općine marljive i inovativne.

-Sve se vrti oko tri točke, a to su želje, mogućnosti i potrebe. I vidim da vi tu jako dobro balansirate između toga. Bio sam 2017. pozvan na radnu sjednicu općinskog vijeća kao saborski zastupnik i sve što je tada rečeno, vidim da je doista i realizirano. Suradnja između općine i županije postoji već niz godina. Veselim se i što je sve bliže gradnja termoelektrane, jer to je stvarno jedna top investicija koja je ušla i u Vladin Razvojni sporazum za područje sjeverozapadne Hrvatske. Pratite i naše županijske natječaje i prijavljujte se na njih da dobijete novac kako bi se razvoj ove općine nastavio – rekao je župan Stričak.

Na kraju su zaslužnim pojedincima uručena općinska priznanja.  Dobitnik onoga za društveni razvoj i promociju općine je Dejan Friščić, koji je u vrijeme obilježavanja Dana općine službeno boravio u Bugarskoj, stoga je nagradu preuzela supruga Nina. Općinske plakete primili su Štefanija Šerbetar, Ivan Šarec, Marija Balija, Siniša Tkalčec, Bravarija Kralj Kocijantei bivši bukovečki župnik, Stjepan Berljak koji je sada u župi Donja Dubrava. Svečanu sjednicu svojim su nastupima upotpunili učenici Osnovne škole.

Svečanom sjednicom obilježen je dan općine

U nedjelju 8. travnja u crkvi svete Katarine u Malom Bukovcu na redu je svečana sveta misa kojoj će prethoditi povorka vatrogasaca kojom će biti e obilježena 135. obljetnica osnutka općinskog Dobrovoljnog vatrogasnog društva. U nedjelju 15. svibnja u 9 sati počet će i humanitarna prodaja kolača u organizaciji članica Udruge žena Mali Bukovec i trajat će do 11 sati, dok će se u 14 sati svojim mještanima priredbom predstaviti polaznici Dječjeg vrtića ‘Krijesnica’, čime će ujedno obilježiti i Majčin dan. Sat kasnije goste i mještane očekuje koncert zbora Udruge umirovljenika i starijih osoba općine Mali Bukovec te priredba pod nazivom ‘Naša domačija.’

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI