Danas je 1. april: Znate li zašto na taj dan zbijamo šale i ‘spačke’?

Danas je 1. april, dan kada su šale i nepodopštine dozvoljene pa čak i poželjne. No, zašto se baš ovaj dan obilježava na taj način?

Odgovor na to pitanje zapravo nije poznat.

Jedna teorija ovaj dan povezuje s francuskim prelaskom s gregorijanskog na julijanski kalendar 1582. godine. Oni koji su kasno shvatili da je došlo do te promjene i oni koji nisu shvatili da je početak godine ‘preseljen’ na 1. siječnja postali su predmet sprdnje. prije toga nova je godina počinjala između 25. ožujka i 1. travnja. Svima onima koji za vijest nisu čuli na vrijeme zalijepljena je riba od papira na leđa i nazivali su ih  Poisson d’Avril, tj. aprilska (travanjska) riba.

Druga teorija o nastanku ovoga šaljivoga dana veže se uz pjesnika Geoffreyja Chaucera koji je živio u 14. stoljeću. Neki kažu da je dan inspiriran njegovim pričama  The Canterbury Tales napisanima 1392. godine. U Priči svećenika časne sestre govori se o taštom pijetlu Chauntecleeru kojeg je prevarila lisica na 1. april.

Drugi kažu kako početak priče o 1. aprilu seže u vrijeme kada se slavio početak proljeća i kraj zime. Ti festivali navodno su uključivali maske i zbijanje šala, zadirkivanje prijatelja i poznanika te općenito kaos.

Postoji i teorija da je ‘krivac’ za 1. april Francuska revolucija. Povjesničari kažu da se na 1. travnja 1789., kada su francuzi svrgnuli s trona kralja Luja 16., engleski kralj George Treći našalio. pretvarao se kao da želi odstupiti s trona, a zbijanje šala na taj dan zadržalo se do danas.

Prvi april poveznicu ima i s ribama u Europi.

“Najstarije zapise o 1. aprilu koje imamo sežu u 1500. godinu i zapisi su francuski i nizozemski pa se vjeruje kako je to zapravo tradicija sjevernoeuropskih zemalja koja se proširila. Taj dan u nekim je dijelovima Europe zapravo poznat kao Travanjski dan riba jer se oko tog datuma brojne ribe nalaze u potocima u Francuskoj pa ih je lagano uloviti – blesave ribe – česta je uzrečica”, pojasnila je povjesničarka Andrea Livesey.

Dakle, ne postoji suglasnost oko točnog porijekla ove tradicije no čini se da je dovoljno simpatična i zabavna da se zadržala dugi niz godina, piše Mirror.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI