Danas počinju vrijediti blaže mjere: Otvaraju se teretane, kafići mogu posluživati pića

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Od danas popuštaju epidemiološke mjere. To je odluka Stožera donesena krajem prošlog tjedna. Odluka na snagu stupa danas, 15. veljače 2021. i primjenjuje se do 28. veljače 2021.

Ovom Odlukom se ublažavaju neke protuepidemijske mjere:

– Omogućava se svim ugostiteljima isporuka hrane, pića, napitaka i slastica za van
– Omogućava se rad teretana i fitness-centara uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera
– Omogućava se rad dječjih igraonica i radionica uz strogo pridržavanje protuepidemijskih mjera
– Omogućava se rad škola za strane jezike uz strogo pridržavanje protuepidemijskih mjera
– Omogućava se rad kasina, automat-klubova i kladionica, uz ograničenje radnog vremena do 22:00 sata i zabranu pružanja ugostiteljskih usluga.

Mjere popuštaju, ali za kafiće i dalje strogo

Iako se mjere popuštaju, i dalje vrijede stroga pravila za kafiće.

Stožer je objasnio da se osobe koje preuzimaju hranu i napitke ne smiju zadržavati na terasama objekta ili pred objektom, nije dopušten ulazak u objekt, osobe koje čekaju isporuku moraju održavati razmak od dva metra pri čekanju i koristiti maske. Ne smije se poticati zadržavanje pred objektom, terase treba ograditi, stolove i stolice posložiti tako da se onemogući korištenje, a na objekte treba staviti obavijesti o epidemiološkim mjerama, piše index.hr.

Otvaraju se i teretane, ali uz održavanje razmaka

U radu teretana i fitnes-centara treba paziti na maksimalan dozvoljeni broj korisnika koji su istovremeno u objektu, a to je jedna osoba na 20 četvornih metara, o čemu se mora istaknuti obavijest na ulazu. Treba voditi brigu o ventilaciji i provjetravanju prostora, a sve sprave nakon upotrebe treba dezinficirati. Svlačionice i tuševi ne mogu se koristiti.

O korisnicima će se voditi evidencija, a oni moraju koristiti samo vlastite ručnike i prostirke, održavati razmak od četiri metra te koristiti masku.

Stroga pravila i za škole stranih jezika

Škole stranih jezika trebaju ograničiti broj polaznika po grupama da se može odražavati razmak od najmanje dva metra između polaznika. Obavezno je nošenje maski.

“Predavači trebaju održavati razmak od polaznika i nositi masku ili se odvojiti pleksiglasom te mjeriti temperaturu prilikom dolaska na posao, o polaznicima je potrebno voditi evidenciju i mjeriti im temperaturu prije ulaska u prostor održavanja nastave”, kazao je Božinović.

Ograničen broj korisnika dječjih igraonica

Po pitanju dječjih igraonica i radionica, potrebno je ograničiti broj korisnika igraonice na jednog korisnika na sedam metara četvornih bruto korisnog prostora i o tome istaknuti obavijest.

I u igraonicama se mora održavati razmak i nositi maska te se mora osigurati dezinficijens za korisnike, a sve sprave i igračke moraju se dezinficirati. S roditeljima se mora obaviti razgovor o eventualnom prisustvu simptoma, a pri ulasku se mjeri i temperatura.

U kladionicama i kasinima ne smije se točiti piće

Za kladionice i kasina, iako se otvaraju, također vrijede stroge mjere.

“Za kladionice vrijede epidemiološke mjere kao i za trgovine, ovisno o njihovoj veličini, potrebno je ograničiti broj osoba koje ulaze, korisnici trebaju nositi maske i održavati razmak, osoblje je također obvezno koristiti maske, po mogućnosti se odvojiti od korisnika pleksiglasom ili drugom preprekom te je potrebno dezinficirati prostor”, objasnio je Božinović.

U automat-klubovima broj korisnika se mora ograničiti na jednog na sedam metara četvornih bruto korisnog prostora, mora se održavati razmak te nositi maska, a o svemu tome treba istaknuti obavijest na ulazu.

Ugostiteljski dijelovi kasina i automat-klubova moraju biti zatvoreni, a sjedeća mjesta se moraju razdvojiti, rekao je Božinović.

Ako postoje sjedeća mjesta, moraju se razdvojiti od drugih sjedećih za metar i pol, a stolovi trebaju biti udaljeni jedni od drugih tri metra.

“Postupnost podrazumijeva da ne možemo pustiti sve i odjednom. Idemo nekim redom, vodeći računa o tome da izlazimo i donosimo mjere koje su u korist djece, školama, igraonicama, jer djeci je najteže objasniti način na koji živimo”, naglasio je Božinović.

Primorsko-goranska i Istarska županija odgodile otvaranje kasina i kladionica

Stožer civilne zaštite Primorsko-goranske županije predložio je u petak Nacionalnom stožeru da donese Odluku o uvođenju nužne epidemiološke mjere za područje Primorsko-goranske županije koja se odnosi na zabranu rada kasina, automat-klubova i uplatnih mjesta za klađenje, odnosno da omogući odgodu njihova otvaranja do 28. veljače. U subotu je odobrena odgoda samo do 21. veljače.

Kladionice i kasina neće otvoriti niti Istra. I Istrani su tražili od Stožera da im se omogući da u njihovoj županiji kladionice i kasina ostanu zatvoreni. Stožer im je udovoljio.

“Na prijedlog stožera civilne zaštite Istarske županije uvodi se nužna epidemiološka mjera u trajanju do 21. veljače 2021. Nužna epidemiološka mjera obuhvaća obustavu rada kasina, automat klubova i uplatnih mjesta za klađenje na području Istarske županije”, stoji u odluci Stožera.

Državni inspektorat objavio upozorenje za sve koji otvaraju

Državni inspektorat, kojem je na čelu HDZ-ovac Andrija Mikulić, objavio je jučer priopćenje vezano za otvaranje teretana i djelomično otvaranje kafića.

“Nastavno na Odluku o izmjenama Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprečavanja prijenosa bolesti covid-19 putem okupljanja, Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, a koja stupa na snagu 15. veljače 2021. godine, Državni inspektorat apelira na sve vlasnike ugostiteljskih objekata, teretana i sl., njihove zaposlenike kao i na korisnike navedenih usluga da se pridržavaju svih epidemioloških i sanitarno-higijenskih mjera, a u cilju zaštite zdravlja ljudi”, piše u priopćenju Inspektorata.

Pozivaju sve da isperu cijevi u kojima bi mogla biti stara voda te da sve dobro i detaljno očiste i dezinficiraju prije otvaranja. Predlažu i provjeru roka trajanja

“Prije ponovnog otvaranja savjetujemo detaljnu provjeru rokova trajanja hrane i pića u ugostiteljskim objektima. Preporučujemo da se na pakiranju kao i unutar pakiranja, gdje je to primjenjivo, potraže mogući znakove kontaminacije hrane i/ili pića ili eventualne infestacije štetnicima koji su se mogli pojaviti tijekom vremena kad ugostiteljski objekt nije radio. Ako je na hrani i/ili piću koja je u roku trajanja došlo do kvarenja, isto je potrebno neškodljivo zbrinuti. U slučaju pojave štetnika obavezno je provesti DDD (dezinfekcija, dezinsekcija, deratizacija) mjere”, piše.

“Također, prije ponovnog otvaranja objekata i početka poslovanja, potrebno je provesti temeljito provjetravanje prostora i čišćenje ventilacijskog sustava koji mora biti funkcionalan.

Nastavno na navedene preporuke koje je nužno provesti prije otvaranja objekata, napominjemo kako je tijekom rada objekata pravne i fizičke osobe koje upravljaju radom dužne osigurati da se zaposlenici i svi korisnici usluge pridržavaju epidemioloških mjera. Također, na vidljivom mjestu potrebno je postaviti obavijesti o potrebi pridržavanja općih higijenskih mjera i mjera fizičke udaljenosti te nošenju maski za lice ili medicinskih maski”, stoji u priopćenju. (index.hr.)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI