OSNIVAČKA SKUPŠTINA Čelnik Podravke Marin Pucar bit će predsjednik Udruge dobavljača Agrokora

Nije tajna kako je Podravka iznimno zagrijana za preuzimanje Leda i Belja


Autor: podravski.hr — 13.12.2017. / 6:11 Aktualno

Marin Pucar, predsjednik Uprave Podravke

Predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar trebao bio danas biti imenovan čelnikom Udruge dobavljača Agrokora. Tu je neslužbenu informaciju danas prvi objavio Jutarnji list.
Danas se, naime, u Zagrebu održava osnivačka skupština Udruge dobavljača Agrokora, na kojoj će se izabrati predsjednik te upravni i nadzorni odbor. Jutarnji otkriva kako je čelno mjesto najprije bilo ponuđeno predstavnicima rovinjskog Adrisa s obzirom da ta tvrtka od Agrokora potražuje više od milijardu kuna, ali oni su odbili funkciju i predložili da dužnost predsjednika pripadne Podravki.
Osnivači udruge, kako se doznaje, trebali bi biti Podravka, Adris, Kraš, Franck, Atlantic grupa, Badel, Saponia, Vindija, Žito, Mlinar i neke manje tvrtke.
U prekjučerašnjem priopćenju udruge u osnivanju navodi se kako su proizvođači i dobavljači svjesni važnosti buduće opstojnosti Agrokora i njegove uloge u sustavu maloprodaje i veleprodaje.
Udruga se osniva u za Agrokor najvažnijem času. Uskoro će, naime, svi vjerovnici koncerna morati sklopiti nagodbu i dogovoriti plan restrukturiranja kompanije. Ako ne bude dogovora, Agrokor odlazi u stečaj.
Prema posljednJim informacijama, Podravka danas nije previše izložena u Agrokoru jer je veći dio svojih potraživanja u međuvremenu uspjela naplatiti. S obzirom da se i službeno spominje kako bi vjerovnici vjerojatno morali pristati na otpis čak dvije trećine potraživanja prema Agrokoru, u Podravki se šuška kako bi u tom slučaju koprivnička kompanija pretrpjela štetu od najviše nekoliko desetaka milijuna kuna. To za sustav poput Podravke nije značajan iznos.
Udruga dobavljača, kako se govori u njihovim krugovima, i dalje ima ambicija sudjelovati u restrukturiranju Agrokora preuzimanjem nekih prehrambenih biznisa. Nije tajna kako je Podravka iznimno zagrijana za Ledo i Belje. No, prema zadnjim istupima Vladina povjerenika u Agrokoru Ante Ramljaka, čini se kako je krajni cilj da Todorićev koncern ostane cijeli, odnosno da se ne dopusti njegovo ‘komadanje’.
U svakom slučaju, idući mjeseci pokazat će u kojem će smjeru krenuti Agrokor i što će na koncu ostati od njega. (rm)
FOTO: NIKOLA WOLF