Danas se obilježava 80 godina od uspostave logora Danica

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

U povodu obilježavanja sjećanja na žrtve logora Danica organizirana je komemoracija te prigodni program koji će se održavati danas, 15. travnja, do 19 sati. Zadnja na rasporedu je predstava “Dječak koji je govorio Bogu” u dvorani Domoljub večeras u 19 sati. Za one koji danas nisu u mogućnosti otići na predstavu, mogu to učiniti i u petak, 16. travnja, također u 19 sati.

Ove godine obilježava se 80 godina od uspostave logora Danica stoga je tim povodom organiziran prigodni program. Danas će se tako u 17 sati otvoriti izložba “Iza žice” u Sinagogi u Koprivnici, u 18 sati će se u Knjižnici i čitaonici “Fran Galović” održati razgovor s autorom knjige “Dječak koji je govorio Bogu”, Damirom mađarićem. Sve zacvršava, kako je već spomenuto, istoimenom predstavom u dvorani Domoljub s početkom u 19 sati.

Na Spomen području Danica danas su se polagali vijenci, a prisustvovali su izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Stjepan Mesić, izaslanik Ministarstva kulture i medija Milan Pezelj, predsjednik Koordinacije židovskih općina Ognjen Kraus, gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić i njegova zamjenica Melita Samoborec, predsjednik Gradskog vijeća Grada Koprivnice Ivan Pal, predsjednik Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije Željko Pintar, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, predsjednik SAB-e Franjo Habulin, predstavnici nacionalnih manjina i zajednica, predstavnici udruga antifašističkih boraca i antifašista i brojni drugi uvaženi gosti.

Program je započeo minutom šutnje kojom se odala počast žrtvama ustaškog, nacističkog i fašističkog režima. Na zidove spomenika upisano je 4349 imena logoraša. Spomen područje Danica postoji od 1981. godine, a djelo je arhitekta Lenka Pleštine. Na današnji dan 2019. godine Spomen područje Danica proglašeno je kulturnim dobrom republike Hrvatske.

“Važno je da se sjetimo ovoga dana jer je tada zločinački režim pokazao svoje pravo lice. NDH koja nije bila ni Hrvatska, ni država ni nezavisna proglašena je svega nekoliko dana prije, a nakon toga otvara se ovaj logor koji je služio samo za ubijanje, koji je služio za transport onih za koje je režim odlučio da moraju nestati. To su prije svega Židovi, Romi pa i Hrvati antifašisti. Dobro je da se toga dana sjetimo. Mislim da treba dati potpunu pohvalu svim organizacijama koje su se sjetile ovoga dana i koje svake godine održavaju komemoraciju te gradu koji je puno pridonio. Važno je da se toga ne sjećaju samo u ovome gradu i u nekoliko okolnih mjesta već da cijela Hrvatska zna što se dogodilo”, rekao je Stjepan Mesić koji je danas u Koprivnicu došao u ime predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

“Ono što mi je drago i što sam ponosan da mogu reći jest da smo napravili veliki iskorak u ovom mandatu i u samom procesu uređivanja ovog prostora, ali i o nekim dodatnim stvarima koje su rađene unazad nekoliko mjeseci. Isto tako zajedno s našim ravnateljem muzeja se rade određeni planovi u stalnoj komunikaciji s Ministarstvom kulture za daljnjim formiranjem jednog još adekvatnijeg Spomen područja Danica. U dogovoru s Ministarstvom kulture i uz pomoć EU fondova možemo napraviti nove iskorake na ovom Spomen području. Surađujemo i s Izraelskim veleposlanstvom. Od kada je Ilan Mor izraelski veleposlanik moram reći da smo uspostavili jednu poslovnu i diplomatsku političku suradnju, ali isto tako moram reći da smo s aspekta ove gradske uprave uspostavili i jedan respektabilan privatan odnos pun uzajamnog poštovanja. Uspostavili smo i neke suradnje s nekim izraelskim gradovima te su napravljeni veliki iskoraci u mandatu veleposlanika Ilana Mora. Da nisu ovakvi epidemiološki uvjeti mislim da bismo mogli i više toga napraviti”, zaključio je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI