Danas se slavi Međunarodni dan piva

Danas se održava Međunarodni dan piva. Od 2009. godine, svaki prvi petak u kolovozu poznat je u svijetu kao dan piva. Obilježava se u više od 200 gradova u 50 zemalja, a u Hrvatskoj je ovo piće i više nego popularno, a zadnjih godina diljem pivnica može se pronaći sve više raznih vrsta piva, a sve češći su i ‘beer festivali’ poput onog koji se prošli vikend održao u Koprivnici.

Pivo se inače definira kao pjenušavo osvježavajuće piće s relativno malim sadržajem alkohola i karakteristične arome po hmelju, a dobiva se alkoholnim vrenjem pivske sladovine pomoću pivskog kvasca. Najstarije je i najraširenije alkoholno piće na svijetu te ima veliki nutritivni značaj za čovjeka.

Pivo učinkovito gasi žeđ, potiče izlučivanje probavnih sokova i poboljšava probavu hrane, ima povoljan učinak na izlučivanje zadržane tekućine iz organizma, djeluje diuretski te nije razlog uvećanja tjelesne mase, ono je niskokalorično piće te se njegova umjerena konzumacija preporučuje i kod redukcijskih dijeta. Pivo je dobar napitak koji nadoknađuje vodu, elektrolite i kao bezalkoholna inačica, predstavlja uz vodu, namirnicu izbora kada želimo brzi oporavak organizma nakon tjelesnog napora.

Naravno, sve ove dobre strane se podrazumijevaju kod umjerene konzumacije.

Foto: Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI